FAQ Algemeen

Wat is forest bathing?

De term forest bathing of bosbaden is een letterlijke vertaling van het Japanse woord Shinrin Yoku, dat zoveel betekent als baden in de atmosfeer van een bos. Forest bathing is een vertragende en verstillende (begeleide of een niet begeleide) beoefening in de natuur waarmee je kan ontspannen, stress kan verminderen en je natuurverbinding kan versterken door middel van een zintuiglijke verbinding met diezelfde natuur. Het is een voelende, lichamelijke ervaring in de natuur waarbij je je zintuigen inzet. Je gaat uit je hoofd, in je lichaam en gevoel. Forest bathing wordt ook wel forest therapy genoemd vanwege de helende eigenschappen van het bos en helende werking van in en met de natuur zijn. Wetenschappelijk is deze heilzame werking van bossen en groen natuur veelvuldig bewezen.  

 

Waar kan forest bathing goed voor zijn?

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat forest bathing een positief effect heeft op verschillende vlakken van je welzijn. Bosbaden kan de volgende effecten hebben:

 • Boost voor je immuunsysteem

 • Reset van je zenuwstelsel

 • Verlagen van je bloeddruk

 • Verminderen van stress, angst en depressie

 • Verbeteren van je slaap en algehele humeur

 • Versterken van je concentratie, cognitieve functioneren en zelfvertrouwen

 • Vergroting van probleemoplossend vermogen en creativiteit

 • Verminderen en terugbrengen van gevoelens van sociale isolatie

 • Bieden van helderheid in relatie tot de betekenis van het leven en versterken van gevoel van dankbaarheid

 • Versterken en activeren van natuurbeschermend gedrag. 

 

Is bosbaden vergelijkbaar met bijvoorbeeld mindfulness? 

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Dat wordt ook aangemoedigd bij en door forest bathing. Echter, de methode van forest bathing moedigt niet perse een enkele bepaalde manier van aandacht geven aan of hoe je je moet verhouden tot de inhoud van je geest. Het doet geen moeite om weg te blijven van of jezelf te distantiëren van je gedachten of emoties die opkomen. Bosbaden is een uitnodiging om je te verbinden met je zintuigen en moedigt juist een persoonlijke reactie aan op een spontane manier. Het staat een relatie met de ander, met het leven toe. 

Wat voor soorten forest bathing heb je?

 

Forest bathing zal je in veel verschillende vormen tegenkomen. Van kortere of langere duur. In het bos, park of aan zee. Met andere mensen of solitair. Met een focus op het verbeteren van je fysieke gezondheid of juist je mentale welzijn.  Begeleid of niet begeleid. Elke vorm van beoefening zal echter wel draaien om je onderdompelen in een natuurlijke omgeving, de vertraging, uit je hoofd in je lichaam, het zijn in het hier-en-nu en het inzetten van je zintuigen om te verbintenis met de natuur, en daarmee jezelf, aan te gaan. Er is geen eenduidige vorm. En dat is maar goed ook, want de schoonheid van bosbaden zit ‘m juist ook in het gegeven dat het elke keer anders is. De natuur is elke keer en overal anders. De dagen, seizoenen, weersomstandigheden. En niet in de laatste plaats, jij en jouw behoeften zijn uniek. The Forest Bathing Circle biedt:

 • Openbare fysieke begeleide groepssessies op verschillende locaties in Nederland. Op deze sessies kan een ieder zich inschrijven. 

 • Besloten fysiek begeleide groepssessies op locatie naar wens in en buiten Nederland.Deze sessies worden volledig op maat gemaakt.

 • Begeleiding op afstand door middel van audio gidsen en online cursussen. 

 

Hoe fit moet ik zijn om te bosbaden?

Forest bathing is heel laagdrempelig en geschikt voor iedereen, het is lichamelijk niet inspannend. Je hebt er geen speciale vaardigheden of kleding voor nodig, alleen een open houding en de wil om bewust contact te maken met de natuurlijke elementen. Ondanks dat je niet veel kilometers loopt en het om ontspanning (niet zozeer inspanning) gaat, loop en sta je vaak wel een langere tijd. Afhankelijk van in welke vorm en waar je gaat bosbaden is het dus wel fijn als je goed ter been bent. In de fysiek begeleide sessies houd ik altijd rekening met de capaciteiten van de cursisten. 

 

Hoe oud moet je zijn aan forest bathing te doen?

Forest bathing is voor jong en oud. Om deel te nemen aan de openbare fysiek begeleide sessies moet je 12 jaar of ouder zijn. Indien je interesse hebt in begeleide bosbaden voor kinderen onder de 12 jaar neem dan contact met me op. Ik begeleid ook groepen kinderen en families. 

 

Waarom zou ik met een gids gaan bosbaden?

Een voordeel van forest bathing onder mijn begeleiding als gecertificeerd gids is dat de methode een opzettelijke structuur en opzet volgt. Ik kan je helpen vertragen en je gedachten bij het heden te houden, iets dat de meeste mensen lastig vinden om alleen te doen. In het geval van de fysiek begeleide sessies heb ik ook kennis van de paden en locaties die zich goed lenen voor forest bathing. Daarnaast ben ik als gids getraind in het verzorgen van een veilige en niet-veroordelende omgeving voor mensen zodat delen en verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Net als de omgeving, de seizoenen en het weer, de mensen met wie we werken, is ook elk bosbad anders. Ook, aangezien de redenen om te bosbaden kunnen verschillen is er geen geen one-size-fits-all oplossing. Daarom pas ik in de fysiek begeleide sessies elke ervaring aan aan de specifieke omstandigheden, mogelijkheden en behoeften. 

 

FAQ openbare fysiek begeleide sessies 

Hoe ziet een openbaar fysiek begeleide sessie eruit?

In een forest bathing sessie begeleid ik jou op een ogenschijnlijk eenvoudige reis die een verrassend krachtig effect kan hebben. Tijdens een sessie van rond de drie uur gebruik je je zintuigen om de natuur en het bos te ervaren. We vertragen en lopen eigenlijk maar weinig. Het is daarom ook geen wandeling zoals we dat meestal doen. Ik zal je als gids uitnodigen om deel te nemen aan bepaalde activiteiten, zogeheten ‘uitnodigingen’ die je helpen uit je hoofd te komen en contact te maken met je lichaam en je gevoel en je zintuiglijke gewaarwording te vergroten. Er is een aantal momenten waarop je de mogelijkheid hebt om je ervaringen te delen met de groep, maar dat is niet verplicht. Aan het eind van de sessie drinken we thee met een kleine versnapering erbij. 

Hoeveel mensen zitten er in een groep bij een fysiek begeleide sessie?

De groepen zijn meestal tussen de 4 en 12 personen groot, met een maximum van doorgaans 12 deelnemers per groep. Dit staat altijd vermeld bij de specifieke sessie. Bij minder dan 4 deelnemers annuleer ik de sessie en kan je of je geld terugkrijgen of je gekochte kaartje gebruiken voor een andere sessie. 

 

Moet ik met andere deelnemers communiceren?

Tijdens een openbare sessie is er een aantal momenten waarop ik de cursisten uitnodig om waarnemingen en ervaringen te delen. Het is geen vereiste dit te doen. Het delen van ervaringen en observaties wordt gedaan in een veilige en niet-veroordelende omgeving zodat verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Er is geen gesprek of discussie over wat een ieder deelt. Ervaar je een begeleide sessie liever zonder deze momenten van delen in de groep, dan is wellicht een besloten sessie geschikter voor jou. Ook kan je mijn begeleiding ervaren via de audio gidsen die ik heb ontwikkeld. 

Wat als het regent?

Bij regen gaan de sessies gewoon door, zelfs als het giet. Regen kan juist ook gunstige omstandigheden creëren voor de sensorische en zintuiglijke ervaring. Belangrijk is natuurlijk dat je je goed kleedt. 

Wanneer gaat een geplande sessie niet door?

Bij extreme weersomstandigheden (code oranje of rood KNMI), onweer en/of vanaf windkracht 6 al dan niet met windstoten en/of temperaturen >29°C en <7 graden wordt de sessie geannuleerd. Bij ziekte van de gids of andere calamiteiten, wordt de activiteit verplaatst naar een andere datum.Ook wordt een sessie geannuleerd wanneer er minder dan 4 cursisten zich hebben aangemeld. Bij annulering kan je met je gekochte kaartje deelnemen aan een andere sessie of ervoor kiezen om je geld terug te krijgen. Lees hierover ook verder de Algemene Voorwaarden. 

Is er iets dat ik zelf mee moet nemen?

Ja, eigen drinkwater, een matje of doek/zak om op te zitten en als je wilt een snack. Aan het einde van de sessie houden we een korte theeceremonie waarbij ook een lichte snack wordt aangeboden. Als je het prettig vindt om notities te maken gedurende een sessie kan je ook een notitieboekje en pen meenemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je bijvoorbeeld zonnebrand, anti-insecten spray en de geschikte kleding meenemen. Ik zal je daar voorafgaande aan de sessie over informeren. 

Wat als ik te laat ben of eerder weg moet?

Ik wacht tot maximaal 5 minuten op het ontmoetingspunt. Als je van te voren weet dat je te laat zult zijn, neem dan bijtijds contact met me op.  Als je van plan bent vroegtijdig te vertrekken, om welke reden dan ook, dan is het fijn om dat van te voren te weten. 

 

Wat als ik gedurende de sessie naar het toilet moet?

Op een aantal van de locaties waar ik sessies begeleid is geen toilet aanwezig. Op deze locaties zal je je behoefte kunnen doen in de natuur. Er is altijd voldoende gelegenheid om je terug te trekken en die ruimte op te zoeken. 

Mag ik mijn telefoon meenemen?

Ja, je telefoon kan je meenemen, ook al raad ik je aan om ‘m thuis te laten. Wel zal ik je vragen om je telefoon uit of op stil te zetten. Wanneer je een foto wilt maken tijdens de sessie kan je dat doen zonder dat andere cursisten daar hinder van ondervinden. 

 

Waar meld ik me aan?

Je kan je aanmelden en een kaartje kopen via het overzicht van aankomende evenementen op deze site. Ik gebruik jouw emailadres om je van te voren meer informatie te sturen over de sessie, waar we elkaar treffen en wat je mee kan nemen. Lees meer over het gebruik van jouw gegevens in de privacyverklaring

 

Wat is het restitutiebeleid?

Eenmaal geboekte en betaalde activiteiten kunnen niet worden geannuleerd. Wel kan jouw plaats worden doorgegeven aan een bekende. Daar kan je me uiterlijk één dag van te voren van op de hoogte via theforestbathingcircle@gmail.com. Wanneer je niet op de afgesproken datum, tijd en plek op komt dagen zonder een annulering te hebben doorgegeven, verliest de je het recht om op een ander tijdstip deel te nemen. Een nieuwe reservering zal dan gemaakt moeten worden. 

 

Zijn de sessies noten en glutenvrij?

De sessie voorziet in een snack, maar ik kan niet garanderen dat het altijd notenvrij of glutenvrij zal zijn. Als je allergieën hebt, laat het me dan weten wanneer je je inschrijft en ik zal mijn best doen om er rekening mee te houden.

 

Heeft de gids een EHBO certificaat?

Ja, die heb ik. Ook heb ik als gids altijd een EHBO kit bij me. 

 

Is de gids verzekerd? 

Ja. Ik ben als gids verzekerd. Wanneer je een kaartje koopt ga je akkoord met de algemene voorwaarden waarin ook een clausule is opgenomen over verantwoordelijkheid. 

FAQ besloten fysiek begeleide sessies

Wanneer kan een besloten fysiek begeleide sessie fijn zijn?

Wellicht heb je iets te vieren met een groep mensen, of wil je liever 1-1 fysieke begeleiding van mij ontvangen. Een besloten sessie kan in principe altijd, overal en voor wie dan ook ontworpen en gegeven worden. Om je een idee te geven, ik heb vrienden groepen begeleid die een verjaardag of een babyshower op een bijzondere manier wilden vieren. Ook is forest bathing een hele mooie methode om in te zetten als verbindend teamuitje. Of als kinderfeestje. Ik kom ook graag sessies begeleiden tijdens retraites of evenementen waarbinnen het past. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Neem contact met me op om de mogelijkheden en prijzen te bespreken.

FAQ forest bathing audio gidsen 

Hoe werkt forest bathing met de audio guide?

De audiogids heeft een duur van tussen de 60 en 90 minuten. Gedurende deze tijd begeleid ik jou in geleide meditaties, visualisaties en korte oefeningen, zogeheten ‘uitnodigingen’, die je helpen om via je zintuigen contact en verbinding te maken met de natuur en met jezelf. Het enige dat je nodig hebt is je telefoon met daarop de audiogids en een koptelefoon waarvan je het ene oortje in houdt en het andere oortje uitlaat. Op die manier kan je mijn stem horen maar ook de omgevingsgeluiden. Je kiest zelf een plek en tijdstip uit waar je gaat bosbaden. Mocht je daar tips en advies in willen hebben dan kan je altijd contact met me zoeken. 

 

Waarom kan een audio gids een fijne vorm van begeleiding zijn? 

Het voordeel van deze vorm van begeleiding kan zijn dat je het geheel in eigen tijd en op jouw favoriete plek in de natuur kan doen. Aangezien je het audiobestand ontvangt, kan je het onbeperkt gebruiken en heb je ook geen internet verbinding of goede ontvangst nodig om de audiogids te beluisteren. Ook wanneer je liever alleen, zonder andere mensen wilt bosbaden, kan deze audiogids prettig zijn. Ik zal in de toekomst geregeld een nieuwe audiogids aanbieden die je los kan aanschaffen of in de vorm van een abonnement  elke keer automatisch ontvangt. 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact met me op en ik zal je verder helpen.