top of page
000010670033.jpg

The Forest Bathing Circle gelooft dat een band met de natuur een van de meest wenselijke en waardevolle relaties is die je als mens kan hebben. Het is een relatie die goed is voor jou en goed is voor de natuur. 

 

Voor jou is je relatie en verbondenheid met de natuur een bron van geluk, welzijn en gezondheid. 

 

Voor de natuur is deze relatie ook van belang omdat verbondenheid met de natuur je motiveert om te zorgen voor de natuur. Waar je van houdt, daar geef je liefde aan en zorg je voor. 

 

Om in verbinding te komen met de schoonheid en helende krachten van de natuur heb je af en toe een zacht duwtje nodig. TFBC helpt je te vertragen, want verbondenheid met de natuur gaat over kwaliteit en niet over kwantiteit. Het gaat er niet zozeer om dat je altijd in de natuur bent. Het gaat erom hoe je jouw tijd in de natuur doorbrengt en invult. 

TFBC ondersteunt je in je ontwikkeling van ‘ik loop door de natuur’ naar ‘de natuur en ik zijn samen’ naar ‘ik en de natuur zijn een’. Van ego naar eco. En daar zit niet per definitie altijd iets mystieks of transcendents aan. Jij bent immers natuur. En veel aardsers dan dat is het niet.

DE (ON)VERBONDENHEID TUSSEN MENS EN NATUUR

TFBC laat zich inspireren door de (on)verbondenheid tussen mens en natuur. 

 

De mens heeft rond de 99 procent van haar bestaanstijd in de natuur geleefd. Het is pas heel recent dat we als soort in een stedelijke omgeving wonen. Omdat we zo lang de tijd hebben gehad om te leren overleven in de natuur, reageert ons lijf en onze geest zo goed op een natuurlijke omgeving. We zijn op elkaar afgestemd. Deze biofilie (wat zoveel betekent als liefde voor levende wezens en systemen)  zit in onze aard. Biofilie regisseert en voedt een reis naar een diepere verbondenheid met de natuur. 

 

Ook wanneer je die diepe verbondenheid met de natuur nog niet voelt. Het is er wel. In de natuur zijn geeft al een voorproefje op wat een diepere relatie met de natuur in petto heeft voor je. Wellicht herken je het gevoel van rust, energie, verwondering, plezier of ontspanning wel wanneer je in de natuur bent. Tijd doorbrengen met de natuur versterkt dit en maakt je bewust van je relatie met de natuur. 

 

Die tijd vrijmaken is echter niet altijd even makkelijk. 

 

Het moderne leven creëert veel belemmeringen voor het hebben van quality time in en met de natuur. We zijn druk. Voelen een gebrek aan tijd en focus. Bovendien zijn we opgegroeid met het overheersende westerse wereldbeeld waarin de natuur een verzameling is van dingen, objecten, die we kunnen gebruiken en nuttigen. En we zien de natuur vaak als ver weg van ons, een plek waar we moeite voor moeten doen om te komen. Laat staan zijn

 

Met het verdwijnen van die natuurmomenten uit ons dagelijks leven, en eveneens de verarming van de emotionele band met de natuur, hebben we niet alleen de natuur maar ook onszelf kwetsbaar gemaakt. Contact met en verbondenheid met de natuur is immers een psychologische en fysieke basisbehoefte van de mens. En zodra die niet vervuld wordt, stompen we af, ervaren we meer stress en gaan ons humeur en immuunsysteem erop achteruit. 

EEN WEDERKERIGE RELATIE

TFBC gelooft dat het tijd is om opnieuw een relatie op te bouwen met de meer-dan-menselijke wereld. Een relatie waarin wederkerigheid centraal staat.

 

En om daar te komen, is een zintuiglijke verbinding cruciaal. Zintuigelijk contact met de natuur lijkt zo gemakkelijk, toch verliest de natuur het vaak in de strijd om aandacht. We hebben de neiging om de natuur niet op te merken en is vaak een achtergronddecor voor activiteiten. Waar het juist belangrijk is dat de natuur weer een aanwezigheid moet worden. Een gevoelde aanwezigheid. En daar is tijd, liefde, betrokkenheid en aandacht voor nodig. En dat betekent niet alleen in de natuur zijn, maar vooral met de natuur, met al je zintuigen, aandacht en hart. 

 

En vergis je niet. Je relatie met de natuur versterken kan ook wanneer je in de stad woont. En ook als je niet elke dag een halve dag in het bos kan zijn. In deze huidige tijd is het belangrijk dat je relatie met de natuur alledaags is. Ten behoeve van een duurzame toekomst en jouw optimale welzijn. 

 

Die alledaagse relatie is er al. Wij zijn immers natuur en de natuur staat in voortdurend contact met ons. Van het ongeziene in onszelf tot wanneer we tussen de bomen staan of de golven van de oceaan horen vallen. Ook jij bent diep verankerd in en verbonden met de rest van de natuurlijke wereld. 

 

En dit is waar de techniek van bosbaden zo mooi om de hoek komt kijken. Bosbaden is het ontmoeten van de natuur en het ont-moeten voor jezelf. 

OCEAN.jpeg
16.jpg
Eefje.jpeg

HET VERHAAL ACHTER TFBC

Ik ben Eefje Ludwig, oprichter en bezieler van The Forest Bathing Circle, gecertificeerd bosbadgids, -trainer, auteur van de BosbadBox en facilitator in het cultiveren van natuurverbondenheid. Ik ben opgeleid onderwijskundige. Voor het ontstaan van TFBC in 2019 was ik werkzaam in de documentaire fotografie, als trainer, curator en mentor. De kunsten hebben me niet losgelaten. In het cultiveren van natuurverbondenheid zie ik naast de zintuiglijke verbinding en natuurervaring ook een rol weggelegd voor de kunsten. 

Ik zou mezelf omschrijven als een persoon die diep verbonden is met natuur. En dat betekent dat ik met de natuur omga als met een geliefde. Inmiddels ben ik me bewust van die relatie. Als kind was die relatie gewoon vanzelfsprekend. In mijn jongere jaren gaf een vriendin me de bijnaam ‘boom’. Niet alleen omdat ik een rustig kind was, maar ook omdat ik opgroeide midden in de bossen, in het oosten van Nederland.

 

Het bos was mijn speeltuin, mijn mentor, mijn wereld, mijn veilige plek. De bomen en de dieren in het bos waren mijn vrienden. 

Die verbondenheid met de natuur is nooit verloren gegaan. Er waren periodes waarin die liefde voor de natuur sluimerend was en ik geen gehoor gaf aan haar. Maar toen ik in 2019 met mijn gezin een jaar in Portugal woonde, uitkijkend op de Atlantische Oceaan, stond die liefde weer voor mijn neus. De zee en de dagelijkse verbinding met haar wakkerde het weer aan. Ik begon op een meer bewuste manier de emotionele verbinding te waarderen die de schoonheid en verwondering van de natuur opriepen. Een verbinding waaraan ik, zo zou je kunnen zeggen, verslaafd raakte. In een persoonlijke ontdekkingstocht naar mijn eigen natuurverbondenheid, kwam de techniek van bosbaden op mijn pad en werd ik gecertificeerd bosbadgids. Datzelfde jaar werd The Forest Bathing Circle geboren. 

Bosbaden is voor mij de deur naar een hele wereld van leven in verbinding met de natuur, waarin ik de relatie met de natuur zie als een essentieel onderdeel van mezelf. In en met de natuur ben ik thuis. En omdat ik me verbonden voel met het leven en de levende systemen om me heen ben ik altijd thuis. En dat is zo’n gelukzalig gevoel. De relatie met de natuur heeft mij als persoon verrijkt, mijn leven in een meer betekenisvolle richting gestuurd en me bovendien veel dierbare herinneringen gegeven.

 

Zonder mijn relatie met de natuur zou mijn leven op dit moment minder interessant, heilzaam en bevredigend zijn.

Bosbaden is een toegankelijke, simpele, universele en krachtige manier om de verbinding met de natuur te maken en op die manier voor jezelf, anderen en de natuur te zorgen. Dat heb ik niet alleen zelf ervaren, maar ook gezien bij de honderden mensen die ik inmiddels heb begeleid. En ook de wetenschap staat mij hierin bij. 

Bosbaden is voor mij niet alleen een mooie ervaring die je eenmalig doet als ‘uitje’. De kracht zit ‘m in de herhaling en oefening om je verbonden te voelen met de meer-dan-menselijke wereld en met jezelf, op elk moment van de dag en in welke omgeving dan ook.

Het versterken en verdiepen van je relatie met de natuur kan transformerend zijn, maar het is niet perse mystiek of transcendentaal of mystiek.

 

TFBC staat ervoor dat het een alledaagse en gewone realiteit moet zijn. Een realiteit die betekenis geeft aan het leven zonder de noodzaak om bezittingen of unieke ervaringen na te jagen.

Met The Forest Bathing Circle help ik je jouw relatie met de natuur verder te verkennen en te verdiepen. Ik nodig je uit om een keer kennis te komen maken met mij in de natuur. Of stuur me een mailtje met je vraag.

BOSBADSESSIE-01.jpeg

AGENDA

 • MIDZOMER AVONDBOSBAD
  MIDZOMER AVONDBOSBAD
  do 20 jun
  Amsterdamse Waterleidingduinen
  20 jun 2024, 19:00 – 22:00
  Amsterdamse Waterleidingduinen, 1e Leijweg 2, 2114 BH Vogelenzang, Nederland
  20 jun 2024, 19:00 – 22:00
  Amsterdamse Waterleidingduinen, 1e Leijweg 2, 2114 BH Vogelenzang, Nederland
  Op 20 juni beleven we de langste dag van het jaar. Een prachtig moment om met de natuur te zijn en stil te staan bij het licht dat vanaf deze dag weer langzaam zal afnemen.
 • ZONSONDERGANG BOSBAD
  ZONSONDERGANG BOSBAD
  vr 12 jul
  Amsterdamse Waterleidingduinen
  12 jul 2024, 19:00 – 22:00
  Amsterdamse Waterleidingduinen, 1e Leijweg 2, 2114 BH Vogelenzang, Nederland
  12 jul 2024, 19:00 – 22:00
  Amsterdamse Waterleidingduinen, 1e Leijweg 2, 2114 BH Vogelenzang, Nederland
  Kom je mee een zomers zonsondergang bosbad beleven? Je gaat ontspannen en met een gevoel van rust en verbondenheid het weekend in. We beleven het bosbad veelal in stilte, hand in hand met de stilte in de natuur die rond de schemering de overhand neemt.
 • START OPLEIDING TOT BOSBADGIDS - NAJAARSEDITIE '24
  START OPLEIDING TOT BOSBADGIDS - NAJAARSEDITIE '24
  vr 06 sep
  Diverse locaties (zowel offline als online)
  06 sep 2024, 11:00 – 14 dec 2024, 11:00
  Diverse locaties (zowel offline als online)
  06 sep 2024, 11:00 – 14 dec 2024, 11:00
  Diverse locaties (zowel offline als online)
  Op 6 september start de najaarseditie 2024 van de opleiding tot gecertificeerd bosbadgids.
 • WORKSHOPSERIE CONTACT MAKEN MET LUNAR EN SOLAR BOMEN - MET MAJA KOOISTRA
  WORKSHOPSERIE CONTACT MAKEN MET LUNAR EN SOLAR BOMEN - MET MAJA KOOISTRA
  Meerdere datums
  ma 07 okt
  Hilversum
  07 okt 2024, 09:30 – 17:00
  Hilversum, Hoorneboeg 5, 1213 RE Hilversum, Nederland
  07 okt 2024, 09:30 – 17:00
  Hilversum, Hoorneboeg 5, 1213 RE Hilversum, Nederland
  The Forest Bathing Circle en Maja Kooistra nodigen je uit voor de workshopserie (basis- & vervolgworkshop, of een van beiden) Contact maken met Lunar en Solar bomen - Leer bomen beter kennen, (aan)voelen en je intuïtieve vermogens te activeren

Ontvang gemiddeld een keer per maand The Forest Bathing Circle Nieuwsbrief ​

bottom of page