Wat is bosbaden?

Bosbaden (een letterlijke vertaling van het Japanse woord Shinrin-yoku) draait om de kunst en beoefening van je verbinden met de natuur via jouw zintuigen. Het gaat om het bewustworden en herstellen van de innerlijke wijsheid van je lichaam, zogeheten bodyfulness, waarbij de natuur jouw actieve partner is. Bosbaden gaat om vertragen, ontspannen en jouw verbinding met de natuur aangaan om op die manier het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest te activeren. Vertraging, verstilling, verwondering en verbinding staan centraal. 

The Forest Bathing Circle © Eefje Ludwig

Er zijn verschillende vormen en benamingen voor de methode van bosbaden. Zo heb je misschien ook wel eens van de term forest therapy of nature medicine walks gehoord. En zoals er verschillende stijlen van yoga bestaan, bestaan er ook verschillende stijlen en toepassingen van de methode van bosbaden, afhankelijk van de intenties, focus en externe condities. Ze hebben echter allemaal gemeen om zoveel mogelijk de zintuigen te prikkelen, te vertragen en heel bewust in contact te treden met de natuur. 

 

Shinrin-yoku is een relatief jong begrip, terwijl het leunt op een eeuwenoude overtuiging dat de natuur helende krachten heeft. De term ontstond in Japan in de jaren tachtig als een fysiologische en psychologische beoefening. Shinrin-yoku werd als marketing campagne in het leven geroepen om een natuurlijke remedie te bieden tegen burn-out en andere stress-gerelateerde klachten. Ook wilden de bedenkers mensen inspireren om opnieuw contact te maken met de bossen en de natuur actiever te beschermen. De Japanners omarmden deze vorm van ecotherapie snel, zonder dat daar toen een wetenschappelijke onderbouwing voor was. Die kwam later pas.

In de jaren negentig begonnen onderzoekers de fysiologische voordelen van bosbaden wetenschappelijk te bestuderen om te ondersteunen wat we van nature weten, namelijk dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor de mens. Wetenschap toont inmiddels aan dat mensen op verschillende niveaus kunnen profiteren van bosbaden. Namelijk op fysiek, mentaal, spiritueel, sociaal en ecologisch vlak.

 

Op fysiek niveau helpt bosbaden jou beter en gezonder te voelen. Stressniveaus en de bloeddruk gaat omlaag wanneer je langere tijd vertraagd in de natuur bent. Ook is bosbaden, met name in een bosrijke omgeving, een boost voor je immuunsysteem door de blootstelling aan zogeheten fytonciden - antimicrobiële etherische oliën die bomen beschermen tegen ziektekiemen. Deze stoffen blijken ook ons goed te beschermen tegen virussen doordat de natural killercells in ons lijf actiever worden en zich vermenigvuldigen. Wat betreft het mentale niveau, kan bosbaden je humeur verbeteren, angstgevoelens doen verminderen, meer focus, energie en creativiteit geven en een gevoel van innerlijke rust doen vinden. Wanneer het gaat om het spirituele of emotionele niveau kan bosbaden ervoor zorgen dat je een versterkt gevoel van verbinding met het grotere geheel ervaart, zogeheten ‘awe’ ervaringen in de hand werken en kan de natuur als spiegel dienen voor je emoties. Op het niveau van sociaal welzijn wijst onderzoek uit dat je verbinden met de natuur een gevoel van sociale isolatie kan doen verminderen en relaties kan versterken. Tenslotte, op ecologisch niveau, wanneer we weer verliefd worden op de natuur, of een vriendschap opbouwen met de natuur, we deze ook beter zullen beschermen. 

 

In Japan is men zo overtuigd van de gezondheidsvoordelen dat er inmiddels natuurgebieden aangewezen zijn als zogenoemde “Therapy Forests”. Langzaam verovert deze beoefening de wereld, hand in hand met een groeiend besef dat een herstel van onze relatie met de natuur (wij zijn natuur) cruciaal is voor onze eigen fysieke en mentale gezondheid en welzijn evenals voor de gezondheid van onze planeet. 

Van nature ben je verbonden met alles wat leeft op aarde. Maar door onze westerse leefwijze zijn we steeds meer vervreemd van de natuur. We leven los van de aarde. We verzwakken daardoor onszelf, maar ook al het andere leven en de aarde zelf. 

 

Door je de beoefening van bosbaden eigen te maken kan je de relatie met de natuur en aarde en onszelf herstellen en versterken. Het kan dienen als een prachtig antigif tegen de vervreemding van onszelf in een wereld die steeds sneller, materialistischer en virtueler wordt.

 

Bosbaden is erg laagdrempelig en binnen nagenoeg iedereens bereik. Voor bosbaden heb je niets nodig, behalve jezelf en een rustige natuurlijke omgeving. Dit kan zijn een bos, een park, het strand maar ook jouw tuin kan een geschikte plek zijn. Ook is het een toegankelijke beoefening; iedereen kan het, zolang je je weet open te stellen voor en over te geven aan de natuur. Tijdens bosbaden experimenteer je, zet je je zintuigen in, ben je in het hier en nu zonder verwachtingen en beweeg je vertraagd voort zonder een doel te hebben. Je neemt als het ware de houding aan van een kind, met een zekere speelsheid, vertrouwen en openheid om te experimenteren. 

 

Bosbaden wekt bij veel mensen een zweverig gevoel op. Bosbaden kan inderdaad een spirituele beoefening zijn, maar dat hoeft niet. Sterker nog, veel mensen die ik heb begeleid ervaren het als een zeer aardse ervaring. Dus ook als je jezelf niet als spiritueel zou omschrijven, of wanneer je nog nooit hebt gemediteerd kan het een mooie ervaring zijn. Ook is het absoluut niet noodzakelijk dat je kennis hebt van planten of dieren. 

The Forest Bathing Circle © Eefje Ludwig

Forest bathing is een beoefening die je jezelf heel goed kan aanleren. Het gaat om de beleving. Alleen door het te doen, weet je wat het inhoudt en hoe je het zelf kan toepassen. Het is een leerproces waarin je je verder kan verdiepen. Een leerproces dat je alleen kan ondergaan, maar waarbij je ook prettig kan zijn om begeleiding te ontvangen. En dat is precies waarbij ik je kan helpen. Tijdens het bosbaden wijst de natuur je de weg, is ze jouw spiegel, partner, therapeut, hoe je het ook wilt noemen. Ik, als gids, zorg voor een comfortabele en een veilige omgeving waarbinnen jij jouw eigen pad en tempo kan vinden. 

 

Bosbaden onder mijn begeleiding helpt jou om de vertragings- en verstillingsmodus te vinden en vast te houden. Ook breng ik een structuur aan in de sessies die voor diepere effecten kunnen zorgen. Bosbaden is niet zozeer een aaneenschakeling van oefeningen, maar werkt vooral wanneer er een structuur in zit die gidsen weten aan te brengen.

 

Inmiddels zijn er honderden mensen met mij het bos in gegaan om de wonderlijke effecten te ervaren die een paar uur bosbaden al teweegbrengt. Ik begeleid ook jou graag.

De positieve effecten van bosbaden op jouw welzijn en gezondheid

 • Boost voor je immuunsysteem

 • Gevoel van ontspanning en verlagen van stress

 • Reset van jouw zenuwstelsel en het verlagen van je bloeddruk

 • Verbeteren van je slaap

 • Verminderen van angst en depressie 

 • Verbeteren van je humeur

 • Versterken van je concentratie en cognitieve functioneren

 • Vergroten van probleemoplossend vermogen en creativiteit

 • Versterkt gevoel van gemeenschapszin

 • Verminderen van sociale isolatie

 • Boost voor je zelfvertrouwen  

 • Ervaren van verwondering en zogeten ‘awe’, een sterkere helderheid in relatie tot de betekenis van het leven

 • Versterkt gevoel van dankbaarheid

 • Versterken van natuurbeschermend gedrag​