top of page

Waarom het zo waardevol is om te bosbaden met een gids (en de groeiende behoefte aan bosbadgidsen)

Eerder schreef ik over de 7 mythen rondom bosbaden, waarvan dit er eentje is: Om te bosbaden heb je geen bosbadgids nodig. En in principe is het zo dat je ook zonder gids heel goed kan bosbaden. Bosbaden is immers simpel, toegankelijk, universeel en kan praktisch overal en altijd. 


Maar na vijf jaar lang mensen en groepen te hebben begeleid, durf ik te stellen dat het vertragen en zijn met de natuur voor veel mensen ingewikkeld is om alleen te doen. Want, de discipline hebben om te vertragen, jezelf toestaan de tijd en ruimte te nemen om een langere tijd door te brengen met de natuur, te weten wat je dan moet ‘doen’, en jezelf veilig te voelen in en met de natuur is niet voor iedereen even makkelijk. Een gids kan dan zonder meer ondersteuning bieden in het proces. De voordelen van bosbaden met een gids

Het voordeel van bosbaden onder begeleiding van een gids is dat hij of zij getraind is om een bepaalde structuur te geven aan een bosbad, wat eraan bijdraagt dat je een complete en verdiepende ervaring hebt in lichaam, geest en hart, en de liminale tijd en ruimte gaat ervaren.


Een gids helpt ook je aandacht bij het heden te houden en te vertragen; iets wat makkelijk lijkt, maar de ervaring leert dat vertraging voor veel mensen juist lastig is. In het geval van een fysiek begeleide sessie heeft de gids ook kennis van de plek en omgeving waar het bosbad plaatsvindt. Op die manier kan je je totaal overgeven aan de ervaring en hoef je je niet bezig te houden met de route en de tijd. 


Daarnaast zijn gidsen ook getraind in het verzorgen van een veilige en niet-veroordelende omgeving, zodat het delen van ervaringen en bewust stilstaan bij dat wat je ervaart en voelt daadwerkelijk mogelijk is.


Bovendien, wanneer je onder begeleiding van een bosbadgids in een groep gaat bosbaden zal je merken dat je je makkelijker aan de ervaring kan overgeven. Gedrag wat normaliter wat onwennig en ‘gek’ is, wordt veilig in een groep. Een gids biedt, samen met de natuur, de safe space, waarin alles en iedereen mag zijn. 


Nee, niet iedereen kan zomaar een bosbad begeleiden.

De misvatting is dat je als gids niets doet en iedereen wel een bosbad kan begeleiden. Ik hoor vaak de opmerking: ‘Een opleiding tot bosbadgids? Waarom zou je daar een opleiding voor moeten volgen?’ 


Het zal je verbazen wat er allemaal komt kijken bij het begeleiden van een bosbad. In de opleiding tot bosbadgids die je bij The Forest Bathing Circle volgt, omschrijven we ruim 30 competenties die je onder de knie hebt wanneer je de opleiding af hebt gerond en aan de slag gaat als gids (of de techniek toepast in andere werkzaamheden). Om je een idee te geven wil ik je graag bekendmaken met een paar competenties. Een forest bathing gids:

 • Begrijpt en brengt de beginselen van bosbaden over waaronder vertragen; verstillen; verbinden met plek, zintuigen en gevoel; voelen en delen van waarnemingen. 

 • Kent en weet de verschillende fases van de standaardsequentie van een bosbad toe te passen

 • Is zich bewust van en kan de ervaring herkennen van ten minste 10 zintuigen die ingezet kunnen worden tijdens het bosbaden

 • Weet triggers te signaleren en hiermee om te gaan door uitnodigingen aan te passen en een veilige container te creëren waarin er ook buiten iemands comfort zone gestapt kan worden.  

 • Kan uitnodigingen maken die de zintuigen gebruiken om rechtstreeks contact te maken met de natuur op een manier die de nadruk legt op belichaming, wederkerigheid en communicatie, boven het verwerven van feitelijke kennis.

 • Weet de juiste taal en woorden te gebruiken om uitnodigingen te geven 

 • Weet de passende locaties en routes te vinden

 • Kan sharing circles faciliteren, zowel als getuige als volwaardige deelnemer.

 • Identificeert potentieel gevaarlijke omstandigheden op de locatie en route en strategieën om ze veilig te vermijden of er omheen te navigeren. 

 • Heeft een goed begrip van het onderzoek met betrekking tot gezondheid en welzijn en tijd doorbrengen in en met de natuur.

 • Kent en begrijpt de onderliggende theorieën die van belang zijn voor bosbaden

 • Belichaamt het motto: "De natuur is de therapeut, de gids opent de deuren." Dit omvat zorg dragen voor een open-ended beoefening en het niet beoordelen van mensen noch ervaringen. 


Zelf bosbadgids worden?

Sinds ik zelf als bosbadgids en -trainer werk heb ik ervaren dat er een toenemende behoefte is aan professionele begeleiding in bosbaden. Met een groeiende interesse in bosbaden en de positieve invloed die het kan hebben op ons welzijn heb ik er mijn werk van gemaakt om vakbekwame gidsen op te leiden die hun eigen stijl en stem uitdragen.


Misschien droom jij ervan om zelf mensen de helende krachten van de natuur bij te brengen en te laten ervaren, of wil je een bijdrage leveren aan een groter welzijn van mens en de aarde? Of wil je simpelweg meer met en in de natuur werken, en minder achter een scherm tussen vier muren? Of wil je je eigen natuurverbondenheid verdiepen en dit doorgeven aan anderen?  


In de gecertificeerde en CRKBO geregistreerde Opleiding tot Bosbadgids leer je wat een bosbadgids doet, kan en weet. De opleiding is sterk ervaringsgericht.. Je gaat zelf leren hoe je bosbaden op een kundige, veilige en authentieke wijze begeleidt en dit neerzet in de markt, waarin je durf te staan voor wat je te bieden hebt. 


Als gecertificeerd bosbadgids maak je vervolgens onderdeel uit van het netwerk van The Forest Bathing Circle en hoop ik samen met jou en andere opgeleide gidsen mensen op een betekenisvolle manier te kunnen begeleiden naar een diepere natuurverbondenheid. Omdat een liefdevolle relatie opbouwen met de natuur een van de beste dingen is die je voor jezelf kan doen als mens, en voor de aarde.


Nog twee plekken vrij!

Enthousiast geworden? Voor deze najaarseditie, die loopt van 6 september tot 14 december 2024 - zijn nog slechts 2 plekken vrij.


Lees HIER meer over de opleiding en meld je direct aan!


Tot 15 juni ontvang je €150 korting.

Komentarze


bottom of page