top of page

Solar en Lunar bomen

Mensen hebben van oudsher een bijzondere verbinding met bomen. Bomen zijn een object van eerbied, verering en aanbidding. Niet alleen vanwege hun toegekende spirituele krachten maar ook vanwege hun helende, voedende en materialistische krachten.


Mensen houden van bomen omdat ze mooi zijn, rust en steun geven. Ons doen verwonderen. Geen twee zijn hetzelfde. Verschillende soorten vertonen een schijnbaar eindeloze verscheidenheid aan, vormen, texturen en levendige kleuren. Zelfs individuele bomen variëren in de loop van het jaar van uiterlijk naarmate de seizoenen veranderen en naarmate ze ouder worden.


De meesten van ons reageren op de aanwezigheid van bomen met een aangenaam, ontspannen, comfortabel gevoel. Wellicht herken je dat.


En misschien is er voor jou ook wel een boom of boomsoort in het bijzonder waartoe je je aangetrokken voelt.


Los van alles dat bomen voor ons betekenen, doen en zijn, zijn bomen vooral ook levende wezens gevuld met energie en die die energie ook uitstralen. Energie die je ook kan voelen. Voor veel mensen klinkt dat zweverig en vaag. Maar dat is het niet. Het is zelfs meetbaar.


Een vrouw die veel onderzoek heeft gedaan en prachtige kennis de wereld in heeft gebracht over de energie en karakter van bomen is de Nederlandse Maja Kooistra.


Na het bestuderen van de uitstraling en eigenschappen van bepaalde bomen, kwam Maja tot de ontdekking dat er ook eigenschappen zijn die boomsoorten met elkaar gemeen hebben. Net als mensen zijn er boomsoorten die zich naar buiten toe openen en zijn extraverter. Dit zijn de zogeheten solar bomen. Andere boomsoorten wachten rustig af en zijn introverter; de lunar bomen. Extraverte bomen hebben overdag de sterkste uitstraling en reageren het sterkst op de zon. Introverte bomen zijn energetisch meer ’s nachts aanwezig en reageren het sterkst op de maan.


Typerend voor solarbomen is de open structuur van de kruin, waarvan de takken als het ware naar de zon reiken. Bij de lunarbomen zijn de stammen meestal ingesloten door blad, zodat er geen direct en fel zonlicht bij kan.


Je kunt alle boomsoorten plaatsen op een schaal die loopt van 100% lunar naar 100% solar, waarbij een vlier ongeveer in het midden zit met 55% lunar en 45% solar. Een zomereik is een sterke boom die ongeveer 85% solar is en 15% lunar. Een linde is een sterke lunarboom die ongeveer 80% lunar is en 20% solar.


Maja ontdekte dat bij bomen met een lunar energie de energie vanuit de grond richting de cosmos stroomt. Bij solar bomen gebeurt het tegenovergestelde: de boom haalt zijn energie uit de zon en leidt deze via de stam en vervolgens de wortels de grond in.


Als je vlakbij een stevige, gezonde solar boom gaat staan, met een doorsnede van zo’n 30-40 cm sta je in deze stromingslaag. Dan sta je onder een douche van opwekkende en stimulerende energie die continue omlaag stroomt. Als je daarin een tijdje blijft staan, merk je dat je beter op de grond gaat staan, je voeten gaan tintelen en worden aktiever. Je laadt je op om weer aan de gang te gaan en komt in beweging. Je merkt solar energie, als je daar enkele minuten in staat, niet op in je hoofd maar juist in je voeten, knieën en handen.


Het effect van lunar bomen is anders, en ook andersom. Hier stroomt de energie continue omhoog. Als je hierin een poosje gaat staan, krijg je langzamerhand een rustiger hoofd, je wordt helderder en kunt beter nadenken en zaken overzien. Hier kan je in alle rust over je problemen nadenken of een onrustig en vol hoofd weer tot rust laten komen.


Onze verre voorouders kenden deze verschillen al. Belangrijke besprekingen en rechtszaken vonden onder sterke solarbomen plaats. Meditatieve en spirituele samenkomsten of ervaringen werden onder sterke lunarbomen gehouden.


Ik nodig je uit om het eens zelf te gaan ervaren.


Vind een boom waartoe je je aangetrokken voelt. Maak contact, op jouw manier, en zoek toenadering. Hoe voelt het om een tijdje dichtbij de boom te staan of zitten? Hoe voelt het in je lichaam en geest als je er een tijdje bij bent geweest?


Meer informatie over Maja Kooistra vind je op haar website.

bottom of page