top of page

Bosbaden, wat is dat nou?

Bosbaden als brug tussen jou en de natuur

Bosbaden, ook wel forest bathing of shinrin-yoku genoemd, is een beoefening waarbij je intentioneel een verbinding aangaat met de natuur. Het is als een brug tussen jou en de meer-dan-menselijke-wereld. In deze embodied beoefening werk je veelal met je zintuigen en ben je op een natuurlijke en spontane manier aanwezig. Door te vertragen, verstillen en verbinden in en vooral met de natuur activeert bosbaden het zelfhelend vermogen van jouw lichaam en geest. Bosbaden heeft een open einde; er is geen recept voor wat je zou moeten ervaren of voelen. Alles dat ontstaat en naar boven komt mag er zijn. Veel mensen die ik de afgelopen jaren heb begeleid ervaren ontspanning, energie, balans, vitaliteit, inspiratie, scherpere zintuiglijke waarneming, een diepe verbondenheid met de natuur en zichzelf, je eigen innerlijke natuur. Dit zijn waarnemingen en gevoelens die niet alleen tijdens het bosbaden kunnen ontstaan maar ook zeker daarna kunnen aanblijven. Helemaal wanneer je bosbaden regelmatig beoefent.



Bosbaden als tegengif

In de beoefening van bosbaden is de natuur niet alleen een omgeving waar je iets komt halen - ontspanning, reflectie of inspiratie, of wat het dan ook mag zijn. Bosbaden draait ook om het versterken van je emotionele verbondenheid met de natuur. Bosbaden is een hele mooie beoefening om je zogeheten natuurverbondenheid te versterken. De natuur wijst je de weg; ze is jouw spiegel, vriend of therapeut. Door kwalitatief waardevolle tijd door te brengen met de natuur in plaats van enkel in de natuur ga je de relatie met de natuur herstellen, versterken en verdiepen. Bosbaden kan daarmee dienen als een tegengif tegen de vervreemding van onszelf in een wereld die steeds sneller, materialistischer en virtueler wordt.


Bosbaden als reis van herinneren

Bosbaden is een reis van herinneren. Herinneren hoe het was om als kind in de natuur te zijn; speels, vol vertrouwen en openheid. Een beoefening die je helpt herinneren aan niet zozeer wie je bent, maar wat  je bent: natuur. En dat je op fundamentele wijze verbonden bent met al het andere leven. Herinneren dat je een zintuiglijk en sensueel wezen bent. Het mooie van bosbaden is  dat je niet veel nodig hebt om het doen, behalve jezelf, tijd en een natuurlijke omgeving. Dit kan een bos zijn, een park, het strand maar ook jouw tuin kan een geschikte plek zijn. Ook is het niet nodig iets te weten of te kunnen. Iedereen kan bosbaden, zolang je je weet open te stellen voor en over te geven aan de natuur.


De oorsprong van bosbaden

Bosbaden werd in 1982 door het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij in het leven geroepen om een natuurlijke remedie te bieden tegen burn-out en andere stress-gerelateerde klachten. Ook wilde de Japanse overheid mensen inspireren om opnieuw contact te maken met de bossen en de natuur om deze zo actiever te beschermen. De term is afgeleid van de Japanse term shinrin-yoku, wat zoveel wil zeggen als ‘baden in de atmosfeer van een bos’.  Het feit dat de term en methode 40 jaar geleden in het leven werd geroepen maakt dat het een relatief jong begrip is. Echter, het leunt op de eeuwenoude overtuiging dat de natuur een bron van helende krachten is. Bosbaden zoals we het nu kennen is dan ook een eigentijdse interpretatie van een oeroude wijsheid die niemand specifiek toebehoort, maar afkomstig is van de aarde zelf.


Bosbaden vandaag de dag

Toen bosbaden in het leven werd geroepen was er nog nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van in en met de natuur zijn op het menselijke welzijn. Laat staan dat de werking van bosbaden als beoefening onderzocht was. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is hier verandering in gekomen en is er meer wetenschappelijk bewijs gekomen voor de aanname dat de natuur een bron van helende krachten is. Deze onderzoeken bevestigen en ondersteunen wat we van nature weten, namelijk dat tijd doorbrengen in en met de natuur goed is voor de mens. Zijn in en met de natuur kan een positieve uitwerking hebben op ons fysieke, mentale en emotionele, sociale, spirituele en ecologische welzijn. Bewezen effecten van in de met de natuur zijn en in zekere zin van bosbaden als specifieke beoefening zijn:


  • Vermindert stress gerelateerde hormonen

  • Verhoogt parasympathische zenuwactiviteit en onderdrukt sympathische zenuwactiviteit

  • Verlaagt de bloeddruk en hartslag

  • Verbetert de stemming

  • Versterkt het immuunsysteem met een toename en sterkere activiteit van het aantal Natural Killer (NK)-cellen in het lichaam

  • Verbetert vitaliteit en levensenergie

  • Verbetert slaap

  • Verbetert concentratie en cognitief functioneren

  • Verbetert creativiteit en probleemoplossend vermogen

  • Versterkt gevoel van zelfvertrouwen en dankbaarheid

  • Versterkt gevoel van natuurverbondenheid 

  • Versterkt pro-sociaal gedrag

  • Versterkt natuurbeschermend gedrag


Waar de beoefening je helpt om weer in contact te komen met jouw lichaam, gevoelens en behoeften, helpt het jou net zo goed om jouw relatie met de natuur te versterken en verdiepen. En dat maakt bosbaden in een tijd van emotionele disconnectie met de natuur een veelbelovende beoefening.

 

Wil je meer weten over de achtergrond en kern van de beoefening? In de BosbadBox vind je waarschijnlijk het antwoord op je vraag. Zo niet, mail me gerust of kom een keer mee bosbaden met The Forest Bathing Circle.

Commentaires


bottom of page