top of page

Zo vind je je Sit Spot

Een Sit Spot is een plek in de natuur - idealiter in de nabijheid van waar je woont - en waar je regelmatig naar terugkeert. Het is een plek waar jij je fijn, comfortabel en veilig voelt. De plek waar jij je kunt terugtrekken en opladen. Idealiter is de Sit Spot die je kiest steeds dezelfde plek. Door steeds naar een en dezelfde plek te gaan ga je een band opbouwen met die plek, met de aarde, planten, dieren, bomen en lucht en al het andere leven om je heen. Je leert de natuur kennen en neemt de effecten van tijd en wisselende seizoenen bewuster waar. En niet alleen dat. De natuur leert ook jou kennen. Door de Sit Spot te integreren in jouw leven kan je meer rust, balans, energie, focus en een diep gevoel van verbondenheid gaan ervaren in je dagelijks leven.De Sit Spot beoefening is een van de basistechnieken binnen de beoefening van bosbaden en andere natuurverbindende beoefeningen. Haar tradities gaan ver terug en worden nog steeds door veel mensen gebruikt. Mensen weten immers intuïtief altijd al dat zijn met de natuur helend werkt.

Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat je verbinden met de natuur goed is voor ons mentale, fysieke, emotionele, spirituele en ecologische welzijn. Het is niet zozeer het enkel in de natuur zijn dat goed is voor je. De positieve effecten ga je met name merken wanneer je met de natuur bent. Wanneer je dus echt de verbinding en interactie met de natuur aangaat.


Zoals ik al zei, idealiter bevindt jouw Sit Spot zich in de nabijheid van waar je woont, zodat de drempel om vaak te gaan zo laag mogelijk is. Het opbouwen van een relatie - niet heel anders dan bij intermenselijke relaties -, evenals ervaren wat die relatie jou geeft, kost immers tijd en energie en moet je in investeren. Een van de belangrijkste kenmerken van een ideale Sit Spot is dat je er makkelijk en relatief snel komt, zo’n maximaal 10 minuten fietsen of lopen van jouw huis (of werkplek mocht je daar ook dagelijks zijn). En soms is juist dit moeilijk te rijmen met een plek in de natuur waar je heel graag bent en tot rust kan komen. In mijn ideale wereld heb ik mijn Sit Spot in een uitgestrekt en rijk bos. Zonder de aanwezigheid van veel mensen of menselijke geluiden. Maar aangezien ik in de stad woon is een dergelijke omgeving niet op een paar minuten loopafstand. Mijn Sit Spot ligt daarom in het nabijgelegen stadspark; een plek waar ik door de afstand heel makkelijk een paar keer per week naar toe kan.


  • Hoe ziet jouw ideale natuurlijke landschap eruit?

  • In wat voor natuurlijke omgeving voel jij je prettig?

  • Welke kenmerken heeft deze omgeving?

  • In hoeverre is dit ideale landschap binnen handbereik (op tot maximaal tien minuten van jouw huis of werkplek)?

Het kan dus zo zijn dat jouw ideale Sit Spot niet binnen handbereik is. En dat kan ontmoedigend zijn, want we willen natuurlijk allemaal graag een Sit Spot hebben in de meeste ideale natuurlijke omgeving. En het is ook niet gezegd dat dat niet of nooit mogelijk is. Je zult misschien compromissen moeten maken in het vinden van jouw ideale plek. Vergeet niet dat natuur overal is. Dichterbij dan je misschien denkt.


Ontdek je nabije omgeving alsof je er voor het eerst bent wanneer je gaat zoeken naar je Sit Spot. Misschien woon of werk je al tientallen jaren op een en dezelfde plek en ken je jouw omgeving heel erg goed. Als je zeker weet dat dat zo is kan je deze stap gerust overslaan. Echter, het zou je misschien verbazen, maar wellicht zijn er nog steeds onontdekte plekjes in jouw nabijheid. Ik nodig je uit om erop uit te trekken en in alle windrichtingen te gaan lopen en ontdekken of er misschien een plek is die je tot nu toe over het hoofd hebt gezien. Je kan zelfs google maps erop na slaan om naar groene stukken te zoeken om jouw huis of werkplek heen.


Don’t overthink it. Maak het niet complexer dan het is. Voel vooral. Jon Young zei ooit over het vinden van jouw Sit Spot: ‘It’s a place to park your butt and just be’.


Je kan zeker een tweede Sit Spot hebben die meer voldoet aan jouw ideale plek maar die wel verder weg is. Daar kan je dan naar toe op momenten dat je meer tijd en ruimte hebt.


Ik nodig je uit om de volgende vragen en aspecten mee te nemen in het vinden van jouw ideale Sit Spot:


  • Hoe ver is de plek?

  • Is het er relatief rustig en hoeveel menselijk geluid en beweging is er?

  • Staan er bomen? Is er water? Welke natuurlijke kenmerken heeft de plek die jij prettig en mooi vindt?

  • Is er een plekje waar je lekker kan zitten of liggen?

Wanneer een plek jouw aandacht trekt, neem even de tijd om er te zijn. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:


  • Hoe voelt het?

  • Voel je je er op jouw gemak en veilig?


En dan. Wanneer je je Sit Spot hebt gevonden gaat het erom dat je regelmatig gaat en een routine opbouwt in deze beoefening. En wanneer je op je Sit Spot bent, er simpelweg te zijn en je zintuiglijk bewustzijn te verbreden en vergroten.


En dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het.


Mocht je ondersteuning en begeleiding nodig hebben wanneer je op je Sit Spot bent dan is de Sit Spot Zelfstudiecursus wellicht iets voor je. Gedurende 30 dagen ontvang je dagelijks een inspirerende en zintuiglijke oefening (uitgeschreven en in audio) om te doen op je Sit Spot.


Happy Sit Spotting!

Comments


bottom of page