top of page
Zoeken

Veel gestelde vragen over de Opleiding tot Bosbadgids

Bijgewerkt op: 19 jan

In aanloop naar de start van de vijfde editie van de Opleiding tot Bosbadgids, die in maart 2025 van start gaat, ontvang ik veel vragen over het leertraject. Hier lees je de meest voorkomende vragen en mijn antwoorden.


Heb je andere vragen? Of wil je een keer vrijblijvend kennismaken en verkennen of de opleiding iets voor jou is? Neem contact met me op.


Je bent meer dan welkom.




Wie kan de opleiding doen?

De opleiding is geschikt voor alle geïnteresseerden met of zonder de wens om als professionele en gecertificeerde bosbadgids aan de slag te gaan en een eigen praktijk of bedrijf op te zetten. ​Voorkennis van of ervaring met bosbaden is niet vereist. Het belangrijkste is dat je komt met een open mind en nieuwsgierigheid om te leren; van en met de natuur, van elkaar en over jezelf. In het verleden hebben o.a. (buiten)psychologen, (natuur)coaches, kunstenaars, artsen, ondernemers, fysiotherapeuten, trainers en docenten de opleiding gevolgd. De diversiteit aan kennis en ervaring in de groep is van grote waarde in de opleiding.


Mag ik ook meedoen als ik niet als professioneel gids aan de slag wil?

Jazeker! De opleiding biedt een prachtige verdieping in jouw eigen natuurverbondenheid en is wellicht precies waar je naar op zoek bent. Desalniettemin is het een beroepsopleiding, wat betekent dat het gepaard gaat met oefeningen, opdrachten en huiswerk die je dient te voltooien wil je je certificaat behalen. 


Moet ik bij alle sessies en trainingsdagen aanwezig zijn?

Het is noodzakelijk dat je bij de EHBO training en de trainingsweek op de Veluwe aanwezig bent. De online lessen en intervisie sessies worden altijd opgenomen en zijn eventueel achteraf terug te bekijken. Het is dus niet erg als je daar een of twee keer van mist, maar het is natuurlijk fijn wanneer je ook hier zo veel mogelijk bij aanwezig bent. 


Wie zijn de trainers?

Ik, Eefje, ben de hoofdtrainer. In de trainingsweek op de Veluwe word ik ondersteund door Eva Alfrink, gecertificeerd bosbadgids, yogadocente, coach en oprichter van The Rest Guide. De EHBO training wordt gegeven door Siebe van De Outdoor School en de workshop over het maken van wilde thee wordt gegeven door Mireille Schermer van NatureWorks. 


Het is voor mij niet mogelijk om in een keer de studiekosten te betalen. Welke mogelijkheden zijn er om me dan toch in te schrijven?Ten eerste is het mogelijk om de studiekosten op termijnen te betalen. Mocht je dat willen, neem dan contact met ons op zodat we een oplossing vinden.


Ten tweede raad ik je aan om te onderzoeken of er manieren en potjes zijn waar je aanspraak op kan doen om de studiekosten (deels) te laten vergoeden. Het is vaak mogelijk, wanneer je in vaste dienst bent, om de kosten deels te laten vergoeden door je werkgevers. Informeer naar de mogelijkheden bij je werkgever. 


Ook zijn er mogelijkheden bij Werktuig PPO. (indien je in de creatieve of culturele sector werkt) en de gemeente heeft vaak ook potjes beschikbaar. Zo kennen de provincies Gelderland en Overijssel De startversneller.


Bij de KvK tref je een hele lijst met subsidiepotjes voor mensen die zich willen omscholen of willen bijscholen.



Welk werk kan ik doen wanneer ik de opleiding heb afgerond?

De opleiding leert je hoe je andere personen begeleidt in het bosbaden. En dit kan verschillende vormen aannemen. Je zult veelal zien dat gidsen bosbaden begeleiden van 2 tot 3 uur waar mensen zich open op kunnen inschrijven. Maar als gids leer je ook hoe je de techniek van bosbaden en methode van mensen hierin begeleiden kan toepassen op groepen die met een bepaalde wens en behoefte bij jou aankloppen. 


Bosbaden is interessant voor een breed scala aan doelgroepen. Zo kan je werken met corporate bedrijven, educatieve instellingen, (eco)toerisme om maar een paar voorbeelden te noemen. En wellicht doe je momenteel bepaald werk waar je het bosbaden in kan integreren. Waar bosbaden een sterk ervaringsgerichte beoefening is, kan je als gids ook workshops en lezingen geven en deze bijvoorbeeld combineren met een kortere praktische workshop. 


De mogelijkheden die je hebt als gecertificeerd gids zijn eindeloos. Dit is wat het zo interessant maakt. En ja, misschien ook lastig om te bepalen hoe jij je werk vorm wilt geven. In de opleiding besteden we ook aandacht aan het ondernemerschap als gids en welke richting jij hieraan wilt geven. Dit doen we in de online lessen, maar ook in de 1-op-1 coaching is hier ruimte voor.   


Welke waarde heeft het certificaat?

Het certificaat dat je bij afronding van de opleiding ontvangt is een bewijs van succesvolle deelname en afronding. 


The Forest Bathing Circle is bovendien een CRKBO geregistreerd opleidinginstituut. Dit betekent niet alleen dat de opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw, maar ook dat de opleiding tevens voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. 


De opleiding is ook erkend door de Branchevereniging Bosbadgidsen Nederland. Voor jouw toekomstige opdrachtgevers is het van grote waarde dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd en je hiermee ook onderscheid van gidsen die dat niet hebben gedaan.


-----


Lees alles over de opleiding.

 
 
  • Instagram
CRKBO Geregistreed Docent Eefje Ludwig
The Forest Bathing Circle CRKBO Geregistreerde Instelling
BGGN transparant logo met tekst.png

​Maandelijks doneren wij aan Treesisters, omdat ook zij geloven in de kracht en het planten van bomen om de planeet te herstellen en een natuurlijke balans te creeeren voor toekomstige generaties. De projecten van Treesisters ondersteunen en herstellen de ecosystemen waar we deel van zijn.

Copyright © 2025 The Forest Bathing Circle​

 KvK - 66818060 

Website door E.C. Design

bottom of page