top of page

TFBC Leestips Deel I - Bosbaden

In dit eerste deel van TFBC Leestips deel ik een aantal publicaties over bosbaden. Inmiddels is er een aardig aantal op de markt. Boeken die uitleggen wat de bosbaden is, waar het vandaan komt, hoe je het kan doen en wat de mogelijke effecten van de beoefening kunnen zijn.





Ten eerste Healing Trees: a Pocket Guide to Forest Bathing van Ben Page. Een van de nieuwere publicaties over bosbaden en tegelijkertijd ook een van mijn favorieten. Klein, maar fijn en prachtig vormgegeven. Het heeft een mooie balans tussen informatief, inspirerend, spiritueel en praktisch. Ben Page is als trainer betrokken bij het ANFT, het Noord Amerikaanse opleidingsinstituut voor forest bathing guides en weet heel goed waar hij het over heeft. Hij kan er ook mooi over vertellen. Op Spotify kan je ook inspirerende interviews en gesprekken met hem beluisteren.


Ten tweede, Your Guide to Forest Bathing; experience the healing power of nature, van de (in de wereld van bosbadgidsen) welbekende Amos Clifford. De oprichter van hetzelfde ANFT dat ik hierboven al even noemde. Als iemand de taal van gidsen begrijpt is Amos het wel. Hij schreef dit mooie, ergens grafisch vergelijkbaar met het boek van Ben Page, boekje over bosbaden. Hij verweeft heel mooi praktische details, poëtische verbeelding en historisch perspectief op bosbaden in deze publicatie. De uitnodigingen die hij geeft in het boek koppelt hij heel duidelijk aan de verschillende zintuigen. Ook van Amos zijn mooie gesprekken te vinden op Spotify, zoals deze.


‘Forest bathing is a framework that provides a predictable pattern with room for flexibility, creativity and adaptation to circumstances. Structure is part of what makes forest bathing ‘a practice’. Its built-in flexibility supports our creative capacity to relax into playfully engaging in a non-directed flow of emerging events’. - Amos Clifford.


Ten derde; Shinrin-Yoku, de helende kracht van bosbaden van Annette Lavrijsen. Dit was een van de eerste boeken die ik las over bosbaden en was verrast over hoe compleet het is. Annette schrijft heel duidelijk en overzichtelijk niet alleen over de beoefening zelf en geeft daarbij prachtige praktische tips, maar weet ook als geen ander om de beoefening te koppelen aan de Japanse elementen. Het boek gaat over bosbaden, maar eigenlijk over veel meer - of breder - dan dat. Ze schrijft ook tips over hoe je een natuurlijker leven te kunnen leiden.


Dan, Forest Bathing, How trees can help you find health and happiness, van Dr Qing Li. Een van de, zo niet de, klassiekers als het gaat over bosbaden. Dr Qing Li heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar de effecten van bosbaden op de gezondheid. Zijn onderzoek heeft aangetoond dat geurstimuli in natuurlijke omgevingen het stressniveau helpen te verlagen. Plantchemicaliën kunnen de regulering van stresshormonen via het immuunsysteem beïnvloeden. Zogeheten fytoncides, chemicaliën die planten en bomen uitstoten, versterken de concentratie en activiteit van zogeheten Natural Killer Cells in ons lijf (cellen die kwaadaardige cellen en virussen bestrijden). En die fytoncides zijn de geuren die wij ruiken. Als je van wetenschap houdt, feitjes, mooie fotografie, maar ook leuke verhalen en een Japanse context dan kan je dit boek niet missen.


De helende kracht van bosbaden van Julia Plevin raad ik iedereen aan. Haar compassie en liefde voor de natuur voel je door het boek heen. Ze schrijf zacht, filosofisch en spiritueel, maar maakt de beoefening ook concreet in haar boek. Ze neemt je mee naar de mystieke wereld van de bomen en de natuur en vertelt je alles over de helende werking van bosbaden. In haar schrijven biedt ze ruimte voor de ervaringen en rituelen van de lezer. Ook van deze bosbadgids zijn mooie gesprekken op Spotify te vinden. En mocht je interesse hebben in haar kijk of en hoe je rond kan komen van het werken als bosbadgids, lees dit artikel.


Tot slot, een recentere ontdekking van mij; Shinrin Yoku, De Japanse Kunst van het bosbaden van Yoshifumi Miyazaki. Ik kreeg dit boek onlangs kado. Terwijl ik dacht alles over bosbaden zo inmiddels wel gelezen te hebben bleek daar toch nog een uitgave te zijn die ik niet kende. Dit boek is tevens heel compleet en biedt een mooie Japanse, ook sterk wetenschappelijk, kijk op bosbaden. Wat dit boek anders maakt dan anderen is dat er heel concreet voorbeelden en structuren in genoemd worden voor bosbadtherapiesessies, zoals hij ze noemt. Het opzetten van dergelijke routes, structuren en sequenties is iets dat je leert als bosbadgids (mocht je dit ook willen leren kan je bij The Forest Bathing Circle de Opleiding tot Bosbadgids volgen).


Niet op de foto, maar natuurlijk niet te missen in dit rijtje is het boek dat ik zelf over bosbaden heb geschreven en is uitgebracht door Samsara Uitgever: de Bosbadbox. In deze box zit niet alleen een Zakboek waarin meer over de achtergrond van bosbaden staat, maar ook een Dagboek waarin je je eigen ervaringen kan documenteren. De box bevat ook een kaartenset met 30 simpele en toegankelijke oefeningen, ook wel uitnodigingen, genoemd die je waar en wanneer dan ook kan doen.


Veel leesplezier en stay tuned voor TFBC Leestips Deel II (of schrijf je in op m’n nieuwsbrief om ‘m niet te missen)!


PS: Wil je een boek kopen? Kijk of je het kan kopen in je lokale boekhandel in plaats van online. En vergeet niet de bibliotheken - mochten die in je nabijheid zijn. Sommige boeken zijn ook als e-book te koop en te lezen.

bottom of page