top of page

Een nieuw begin: Ontmoet de zeven onlangs afgestudeerde bosbadgidsen van The Forest Bathing Circle

In een wereld waar technologie ons steeds meer opslokt, de druk van het dagelijks leven steeds groter wordt, evenals de fysieke en emotionele verwijdering tussen mens en natuur, is de behoefte aan rust en verbinding met de natuur groter dan ooit tevoren.


Gelukkig zijn er gepassioneerde individuen die zich inzetten om deze behoefte te vervullen en anderen te helpen bij het vinden van innerlijke rust, een gevoel van verbondenheid met de natuur en de wereld om zich heen.


Ik ben heel erg blij en trots dat The Forest Bathing Circle onlangs zeven getalenteerde nieuwe bosbadgidsen heeft verwelkomd die zijn afgestudeerd aan hun opleiding tot bosbadgids. Deze gidsen zijn klaar om hun liefde voor de natuur te delen en mensen te gidsen in het maken van de zintuiglijke verbinding met de natuur. Ik ben ervan overtuigd dat hun werk een positieve impact gaat hebben op het leven van veel mensen en de aarde.


Ik ben dankbaar dat ik ze een stukje heb mogen begeleiden op dit pad!


Deze zeven afgestudeerde bosbadgidsen brengen allemaal hun unieke achtergronden, ervaringen en perspectieven samen om een breed scala aan bosbadervaringen te creëren die passen bij de behoeften van hun deelnemers.


Dit zijn ze (van links naar rechts op de foto):


Romélia Schwarzkächel | New Habitz – begeleidt in regio Rotterdam en zal uitbreiden naar andere delen van het land. Bosbad op aanvraag is mogelijk.


Voor diegenen die op zoek zijn naar een diepgaande connectie met zichzelf en de natuur, laat Romélia Schwarzkächel via New Habitz je bosbaden ervaren evenals het potentieel van mindfulness, meditatie en ayurvedische voeding te ontdekken. Ze neemt je mee op een reis naar zelfontdekking, innerlijke rust en heling, en hoe de natuur een bron van verbinding en verzachting kan zijn in ons veeleisende moderne leven. Haar benadering als sociale ondernemer, met aandacht voor het welzijn van het individu en de aarde, is een voorbeeld van hoe we een harmonieuze balans kunnen vinden tussen onszelf en de natuurlijke wereld om ons heen.


‘Als sociale onderneming draag ik met het holistische welzijnsplatform New Habitz bij aan het fysieke, mentale, spirituele en natuurlijke welzijn van onszelf en de natuur. New Habitz komt uit mijn hart en mijn levenslange reis op zoek naar balans en heling. Ik wil deze ervaringen delen om anderen te helpen en met elkaar te groeien. Ik geloof dat onze dagdagelijkse gewoontes bepalen hoe we ons voelen en daar juist onze helende kracht zit.


Met forest bathing ga je ervaren hoe het is om te aarden, te vertragen en de helende kracht van de natuur in ons leven te leren integreren. Ik werk bij het bosbaden graag met de energie van de maan en met verschillende thema’s. Naast het bosbaden (Mother Earth) richt New Habitz zich ook op hoe je met ayurvedische voeding weer in balans kunt komen (Body) en hoe je door middel van mindfulness en meditatie (Mind) rust, inzichten en innerlijke kracht kan vinden.’


Romélia is te bereiken via @grownewhabitz op Instagram of via romelia@newhabitz.com.

www.newhabitz.com wordt in oktober 2023 gelanceerd.

 

Manon Oosterhof | Oosterhof Trainingen - begeleidt in Amsterdam


Manon haar ervaring als trainer in het veld van persoonlijk leiderschap en werkgeluk maakt de bosbaden die ze begeleidt persoonlijk, motiverend, stimulerend en met een focus op zelfreflectie. Ze leert haar deelnemers om met verwondering naar de omgeving te kijken en de kleine details te waarderen die vaak over het hoofd worden gezien.


Manon is bereikbaar via Oosterhof Trainingen.

 

Willemijn den Harder | Studio Wil en Wij - begeleidt in regio Zwolle


Willemijn nodigt haar deelnemers uit om met haar op ontdekkingstocht te gaan, om te ervaren hoe de mens zich verhoudt tot dat wat niet menselijk is, en hoe deze interactie ons kan voeden en inspireren. Haar artistieke en educatieve sensibiliteit vindt haar uitdrukking in de bosbaden die ze begeleid. Ze creëert een veilige en open omgeving waarin deelnemers worden aangemoedigd om waar te nemen, te creëren en te delen. In een bosbad met Willemijn draait het om een zintuiglijke reis van ontdekking.


Willemijn is bereikbaar via haar website, Studio Wil en Wij en haar Instagram @studiowilenwij

 

Irene Smit | De Natuur Werkt - begeleidt in Noord-Hollands Duinreservaat en Amsterdamse Waterleidingduinen en op verzoek ook in andere gebieden.


Irene, bosbadgids en natuurcoach, heeft haar roeping gevonden in het begeleiden van anderen op hun pad naar vertraging en innerlijke balans. Wat haar uniek maakt, is haar eigen levenservaring als manager en ondernemer. Ze begrijpt de eisen van het moderne leven en weet feilloos mensen aan te voelen. Door haar eigen ervaringen te combineren met haar passie voor de natuur, kan ze mensen met helderheid, warmte en geaardheid begeleiden naar een meer gebalanceerd en vervuld leven in verbondenheid met de natuur.


‘Als natuurcoach en bosbadgids ligt mijn focus op het begeleiden van ondernemers, professionals en iedereen die de behoefte heeft om te vertragen. Ik help mensen graag de kracht van de natuur te ervaren. Mijn doel is om je aan te moedigen uit je hoofd te komen en volledig in het hier en nu te zijn. Door een stapje terug te doen van de dagelijkse bezigheden, kun je met al je zintuigen contact maken zowel met de natuurlijke buitenwereld als je eigen binnenwereld.


Als gids en coach breng ik mijn eigen ervaring als manager, ondernemer en mens met me mee. Ik werk intuïtief en stem af op jouw persoonlijke vraag of de energie in de groep. Mijn intentie is om een veilige plek te creëren waarin er aandacht en ruimte is voor alles wat zich aandient. Mensen ervaren mijn begeleiding als geaard, rustig, helder, warm, zacht en met aandacht voor iedereen. Na een bosbad ervaren mensen vaak dankbaarheid, ontspanning, verbinding met zichzelf, met de mensen om hen heen en een diepere verbondenheid met de natuur. De natuur werkt echt!’


Irene is te bereiken via De Natuur Werkt en @de.natuurwerkt op Instagram.

 

Mireille Schermer | Nature Works - begeleidt in Noord-Holland en Utrechtse Heuvelrug


Met een achtergrond als beeldend kunstenaar, docent en kruidenvrouw heeft Mireille een unieke kijk op het concept van bosbaden en weeft ze als bosbadgids kunst, kennis, en heling samen tot een harmonieuze en verrijkende ervaring. Ze herinnert deelnemers eraan dat de natuur niet alleen een achtergrond is, maar een levendig canvas voor groei, creativiteit en genezing. Haar rol als natuurervaren spaceholder met humor is een belichaming van haar vermogen om de natuurlijke wereld te koesteren en tegelijkertijd een warme en uitnodigende sfeer te creëren waarin anderen kunnen gedijen. Haar ervaring als beeldend kunstenaar brengt een vleugje speelsheid en originaliteit in haar benadering van bosbaden.


‘ Ik ben beeldend kunstenaar, docent, kruidenvrouw en gecertificeerd bosbadgids. Ik ben opgegroeid bij de duinen en het bos van Castricum en werk graag in en met de natuur samen in de breedste zin van het woord. Dan voel ik me het meest in mijn element; lekker buiten! In Nature Works zoek ik de verbinding tussen kunst en natuur. Het ritme van de natuur is wat me raakt. De harmonie van zichzelf herhalende cycli, een eindeloze kringloop. Ik begeleid groepen tijdens een bosbad vanuit rust, speelsheid en liefdevolle aandacht voor de natuur waardoor een veilige ruimte ontstaat waarin een ieder kan zijn met de natuur.’


Mireille is bereikbaar via Nature Works en op Instagram via @mireilleschermernatureworks

 

Brigitte Grünewald | In het Groene Woud fysiotherapie en bosbaden - begeleidt in de Achterhoek


Met haar ervaring als fysiotherapeut in diverse praktijken en gespecialiseerd in adem- en ontspanningstherapie, begrijpt Brigitte als geen ander het belang van een gezonde leefstijl en de rol die natuur daarbij speelt. Haar overtuiging dat een leefstijl met meer natuur en verbondenheid essentieel is voor welzijn en gezondheid, vormt de drijvende kracht achter haar werk.


‘Ik heb jarenlange ervaring als fysiotherapeut in de eerstelijnszorg in een praktijk. Daarnaast heb ik ook in de chronische pijnrevalidatie gewerkt. Ik geef in het bijzonder aandacht aan adem en ontspanning volgens de methode van Dixhoorn. Met mijn fysiotherapie buitenpraktijk In het Groene Woud heb ik als missie de natuurverbondenheid te bevorderen bij mijn cliënten, ter ondersteuning van herstel van hun klachten. Ik ben ervan overtuigd dat een leefstijl met meer natuur en verbondenheid met de natuur een belangrijke game-changer is in welzijn en gezondheid. Ik zet me dan ook in om dit meer onder de aandacht te brengen binnen de reguliere fysiotherapie.


Als gecertificeerd bosbadgids zal ik onderdelen van de methode van het bosbaden integreren in mijn werk als fysiotherapie. Ook zal ik minimaal maandelijks een bosbad aanbieden in de Achterhoek waar iedereen welkom is. Daarnaast organiseer ik bosbaden voor mensen met een verminderde mobiliteit.’


Brigitte is bereikbaar via In het Groene Woud (na de zomer online) en via info@inhetgroenewoud.nl

 

Leonie Heebink I Lichtvoetigbegeleidt in Oost- en Zuid Gelderland


Het fundament van Leonie's werk is geworteld in de overtuiging dat de groene wereld ons een schat aan voordelen biedt. Van schoonheid en veiligheid tot bezinning en troost, de natuur heeft de kracht om ons hart te raken en ons terug te leiden naar ons natuurlijke zijn. In een maatschappij waarin systemen vaak beperkend en vervreemdend kunnen zijn, kiest Leonie ervoor om de weg van de groene GGZ te bewandelen - waarin de natuur als medicijn fungeert om zowel zichzelf als anderen te helen en te inspireren. Dit doet ze op integere wijze, met rust en met enthousiasme.


‘Ik bied vanuit mijn buitenpraktijk bosbaden aan, zowel in groepen als individueel. Hierin is het samen vertragen, verstillen, verwonderen, ontspannen en ontdekken de rode draad. In de toekomst hoop ik (in samenwerking met anderen) cursussen en workshops aan te bieden met natuurverbinding als basis, o.a. gecombineerd met lichaamswerk en yoga.


De groene wereld biedt mij zoveel schoonheid, veiligheid, vriendschap, bezinning, troost, vrijheid, verwondering, rust, inspiratie, regulatie, liefde en wederkerigheid. Ze helpt mij weer meer bij mijn eigen natuur te komen, mijn natuurlijke zijn. De systemen waarin we werken en leven zijn vaak te beperkt, knellend, vervreemdend of zelfs ziekmakend. Ook ikzelf ervaar dit en ben de avontuurlijke weg ingeslagen van de groene GGZ, met de natuur als medicijn. Als praktijkondersteuner huisarts GGZ is het mijn bedoeling om de verbinding met de natuur steeds meer te integreren in mijn werk en ook anderen te inspireren. Ik ga voor de beweging naar buiten, uit de kamertjes en hokjes.’


Leonie is te bereiken via Lichtvoetig, @lichtvoetig_nu op Instagram en Lichtvoetig op Facebook.


 

Wil jij ook professioneel bosbadgids worden? De methode van bosbaden integreren in je huidige werkzaamheden?


De volgende editie van de Opleiding tot Bosbadgids start september 2024.


Lees hier meer over de opleiding of stuur me een bericht als je er meer over wilt weten.留言


bottom of page