top of page
000010680001.jpg

KOM JE MEE OP DE SIT SPOT REIS?

van 23 mei tot 22 juni 2024

Verlang je ook naar:

 • …een diepe(re) verbondenheid met de natuur, de plek waar je woont en met jezelf?​

 • …een beter begrip van de helende kracht van de natuur en praktische oefeningen die je dit helpen te ervaren? ​

 • …meer contact met jezelf, ontspanning, focus en energie?​

 • …meer rust en balans in een hectische tijd zonder daar heel veel tijd te voor hoeven vrijmaken?

 • …het activeren van je persoonlijke kracht en wijsheid?

 • ….een gevoel van thuiskomen?

 • …meer in je lijf zakken en minder in je hoofd zitten?

 • …een fijne plek in de natuur die alleen van jou is en waar je je ten alle tijde kan terugtrekken en kan opladen? 

 • ​..een dagelijkse pauze in de natuur dichtbij huis?

 • …een stok achter de deur om vaker in de natuur te zijn, ookal is het 15 minuten per dag?

WAT LEVERT DEZE SIT SPOT REIS JE OP?

 • Een onvergetelijke maand waarin je je eigen reis maakt met de natuur, terwijl je daarin liefdevol gedragen en ondersteund wordt

 • (her)Ontdekken van je aangeboren verbondenheid met de natuur

 • Verbeterd zintuiglijk bewustzijn en scherpte 

 • Ontmoetingen van dichtbij met vogels, planten, bomen, dieren en elementen die een gevoel van ontzag en verwondering opwekken 

 • Meer vrede, creativiteit, rust, balans en vreugde in je dagelijks leven, in een periode waarin het leven soms vol en veel kan zijn

 • Het activeren van je persoonlijke kracht en wijsheid

 • Groter vermogen om emoties en negatief denken los te laten door een natuurlijke staat van meditatie die mentale en fysieke ontspanning bevordert

 • Grotere flexibiliteit van bewustzijn, waardoor je het leven vanuit een breder en evenwichtiger perspectief kunt zien 

 • Ervaren van de natuur om je heen op een nieuwe, verrassende en diepgaande manier

 • Concrete oefeningen, meditaties en reflecties die je helpen waardevolle tijd door te brengen met de natuur (en je de rest van je leven kan blijven toepassen)

 • Jezelf toestemming geven om elke dag een kort moment van ontspanning, verstilling en vertraging voor jezelf te nemen, in aanwezigheid van en met de natuur

 • Een hulpbron waar je naartoe kan in momenten van stress of wanneer je even afstand wilt van de dagdagelijkse ratrace 

 • Kennis over de helende kracht van de natuur en wat natuurverbinding kan doen voor je

SIT-SPOT-TFBC.jpeg

DE SIT SPOT REIS GEEFT JE DIT ALLEMAAL....EN MEER...

Ontdek de wereld die voor je opengaat

wanneer je stilzit in de natuur

In deze 30 dagen durende reis ga je vanaf de volle maan op 23 mei 2024 tot aan de volgende volle maan op 22 juni (die eveneens valt rondom midzomer) je lichaam, je hart en je zintuigen verbinden met de overvloedige en levendige energie van de natuur. Op jouw Sit Spot: je eigen favoriete plek in de natuur, dichtbij huis. 

Het klinkt misschien te makkelijk om waar te zijn. Maar wanneer je elke dag naar dezelfde plek in de natuur gaat, waar je een diepe relatie met de dieren, de planten en bomen en elementen opbouwt, verdiep je ook je bewuste relatie met je eigen innerlijke natuur. De Sit Spot is een perfecte plek om contact te maken met je eigen zijn, je oorspronkelijke natuur. 

In 30 dagen ga je een liefdevolle en duurzame relatie opbouwen met de natuur op je Sit Spot. Een relatie die zo diep gaat dat je die wel wilt blijven voortzetten. 

Deze Sit Spot Reis biedt je een basis voor meer energie, een ontspannen welzijn, een gevoel van verbondenheid met de natuur en het leven.

000010670033.jpg

Tijdens deze Sit Spot Reis maak je een reis naar buiten en naar binnen. Je gaat de eeuwenoude techniek van de Sit Spot toepassen en ervaren wat dat voor je doet. Jouw Sit Spot kan in je achtertuin zijn, een (stads)park, nabijgelegen bos of andere natuurlijke omgeving waar je je fijn voelt en waar je relatief makkelijk en snel komt.

Op je Sit Spot open je je zintuigen en je geest voor de schoonheid, het ontzag en het wonder dat je omringt.

'Permission to pause...because when we move half as fast, we notice twice as much'


Jon Young zei ooit: ‘It’s just a place in nature to park your butt’. As simple as that!

In de 30 dagen dat je Sit Spot Reis duurt - in deze prachtige weken waarin de lente overgaat in de zomer - word je gestimuleerd om elke dag minimaal 10 minuten op je Sit Spot te zijn. En als dat een keer niet lukt is dat helemaal niet erg. De oefeningen en lesstof die je ontvangt zijn immers voor de rest van je leven van jou en kan je altijd toepassen.

Gaandeweg zal je merken dat op je Sit Spot de natuur ook aandacht aan jou besteedt en op je reageert. Regelmatig naar je Sit Spot gaan doet je ontdekken dat je zintuiglijk bewustzijn en aandacht in de natuur zich ook verplaatst naar het dagelijkse leven, een diep gevoel van creatieve betrokkenheid stimuleert om situaties vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Het helpt je om je verbonden te voelen met de flow van het leven.

WAT STAAT JE TE WACHTEN IN DEZE SIT SPOT REIS?

De Sit Spot Reis volgt een maancyclus, in een periode van het jaar waarin de energie in de natuur steeds uitbundiger wordt. In deze weken in mei en juni hangt de natuur de slingers op. Toewerkend naar de langste dag van het jaar viert de natuur feest. Een feest dat je uitnodigt om met al je zintuigen mee te dansen en te vieren. 

 

In deze uitbundigheid van de natuur houden we het in de cursus tegelijkertijd simpel. 

 

Simpelheid in het feit dat je op een plek in de natuur dichtbij huis bent, maar ook in het feit dat deze cursus niet werkt met ingewikkelde online leersystemen of iets dergelijks. 

 

Voordat de Sit Spot Reis start op 23 mei 2024 vind je zelf je Sit Spot, met behulp van de tips die je ontvangt in het e-book. Dit e-book ontvang je bij inschrijving.

 

De cursus start tijdens de volle maan op 23 mei met een heerlijk ontspannen online begeleid bosbad dat je vanaf je Sit Spot, maar ook vanaf een andere plek in de natuur kan volgen. Om mee te doen aan dit online begeleid bosbad ben je op het moment dat het bosbad begint op een plek in de natuur, waar je goede telefoonverbinding of wifi ontvangst hebt. Je neemt je telefoon mee, met een setje oordopjes waarvan je een oortje in en een oortje uit kan laten. Je ontvangt voor het bosbad een zoomlink waar we elkaar treffen. 

 

Vanaf 23 mei ontvang je elke dag in de avond per e-mail de oefening (met bijbehorende verdiepingsstof) die je de volgende dag kan doen op je Sit Spot. Deze oefening ontvang je uitgeschreven en in audiovorm. Het audiobestand kan je op je Sit Spot vanaf je telefoon afspelen. In de cursus ontvang je tevens een Sit Spot Journal waarin je je ervaringen en momenten op je Sit Spot kan vastleggen.

 

Tijdens de 30 dagen die de cursus duurt is het mogelijk om je ervaringen, vragen of foto’s te delen in een whatsappgroep. In deze groep zitten alle deelnemers aan de cursus met wie je je individuele ervaring kan delen. Zo leg je alleen, maar toch ook samen deze reis af met likehearted mensen. Dit kan helpen om gemotiveerd en toegewijd te blijven in het gaan naar je Sit Spot. Je hoeft natuurlijk niet deel te nemen aan deze whatsappgroep. Alleen als je er behoefte aan hebt. Ik, Eefje, zal waar passend ook inspiratie delen en antwoord geven op vragen die ontstaan. 

 

Zoals we begonnen, eindigt ook de Sit Spot Reis met een online begeleid bosbad tijdens de volle maan op 22 juni. We staan dan ook stil bij midzomer, een prachtig moment om de Sit Spot reis samen af te sluiten. 

000010670035.jpg

It is very important to go out alone, to sit under a tree - not with a book, not with a companion, but by yourself - and observe the falling of a leaf, hear the lapping of the water, the fishermen's song, watch the flight of a bird, and of your own thoughts as they chase each other across the space of your mind. If you are able to be alone and watch these things, then you will discover extraordinary riches which no government can tax, no human agency can corrupt, and which can never be destroyed.

~ Jiddu Krishnamurti

De kans is groot dat je in het verleden al eens een Sit Spot hebt gedaan, zonder het een zo te noemen. Misschien kun je je herinneren dat je wel eens bij het water of een boom zat, je te verwonderen aan het leven en de schoonheid van de plek. De wind op je huid voelen, het geluid van de vogels op de achtergrond horen. Je gedragen voelen door de aarde onder je. Ook dat was een Sit Spot. Alleen realiseerde je je misschien niet welke positieve voordelen deze activiteit had voor je lichaam en geest (ookal was je je misschien wel bewust van een goed gevoel). 

 

In deze Sit Spot Cursus gaan we in principe hetzelfde doen. Alleen dan elke dag, steeds op een en dezelfde plek en met meer intentie en bewustzijn. Je gaat je brein helpen herinneren wat je thuis is. Je gaat afstemmen op de natuur en op je zintuigen en je hart. Met oefening en aandacht ga je je aangeboren vermogen om je zintuiglijk bewustzijn verder ontwikkelen.

 

Het hebben van een Sit Spot is als op reis gaan, omdat er onderweg verschillende stadia van ontwikkeling plaatsvinden. Dit betekent dat wat je op de eerste dag ervaart als rustig in de natuur zitten heel anders zal zijn dan wat je op dag 15 of 30 ervaart.

 

In de ruim vier weken dat je je Sit Spot Reis maakt doorloop je de fases van Aarden en Gronden (week 1); Openen en Gewaarworden (week 2); Uitwisselen en Inzien (week 3) en Dankbaarheid en Doorgaan (week 4)

 

Naarmate je vermogen groeit om de natuurlijke wereld waar te nemen, is het bijna alsof de natuur voor je eigen ogen lijkt te veranderen. Waardoor je nieuwe en rijkere ervaringen krijgt die met de tijd steeds dieper en waardevoller worden. 

 

Dit proces lijkt eigenlijk heel erg op verliefd worden of het opbouwen van een relatie met een vriend. In het begin doe je het gewoon rustig aan en leer je iemand kennen. Je kunt ze toegankelijke vragen stellen en ervaringen delen. Naarmate de tijd verstrijkt, krijg je geleidelijk diepere gevoelens en begint zich een meer volwassen emotionele band te ontwikkelen. Verbinding is iets waar we allemaal naar verlangen. En we zijn als mens ook geprogrammeerd om een betekenisvolle en liefdevolle band met de natuur te hebben. 

 

Door een Sit Spot routine op te bouwen, wat je in deze Sit Spot Reis gaat doen, ga je werken aan die relatie met de natuur om je heen. Na verloop van tijd zal je merken dat je Sit Spot een plek wordt die je helpt te verankeren, een plek waar je naartoe gaat om aanwezig te zijn, met wat er is. Buiten jezelf en binnenin jezelf. 

R1-05999-0033.jpg

WAT ONTVANG JE TIJDENS DEZE REIS?

 • 30 dagelijkse natuurverbindende oefeningen, reflectievragen en meditaties (die je per mail in schrift en audio ontvangt) 

 • 30 dagelijkse inspirerende artikelen die uitleg en verdieping geven aan de dagelijkse oefening (inclusief lees-, kijk- en luistertips waar je verder zelf mee aan de slag kan)

 • 1 online begeleid Volle Maan bosbad op donderdag 23 mei van 19.30 tot 21.30 uur

 • 1 online begeleid Volle Maan Midzomer bosbad op zaterdag 22 juni van 19-22 uur

 • Professionele begeleiding van mij, Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle en gecertificeerd bosbadgids en -trainer

 • Steun en inspiratie via een whatsappgroep met een like-hearted community (deelname is uiteraard niet verplicht!)

 • E-book ‘Hoe vind je je Sit Spot’ (digitaal)

 • Sit Spot journal (digitaal invulbaar of zelf printbaar)

 • de 4 Seizoenen Bosbad Audiogidsen (twv €45 euro)

 • 20% korting op een fysiek begeleid bosbad in de Amsterdamse Waterleidingduinen (geldig tot 6 maanden na einde van de Sit Spot Reis)

 • Volledige restitutie van deelnamebedrag wanneer je je inschrijft op het Down to Earth Jaarprogramma

TFBC SIT SPOT.jpeg

WAT HEB JE NODIG OM JOUW SIT SPOT REIS TE MAKEN?​

 • Jouw Sit Spot; een plek in de natuur in de nabijheid van waar je woont. Je Sit Spot kan zijn in jouw tuin, balkon, bos, strand. Welke plek dan ook waar je in contact staat met natuur en waar je makkelijk en vlot kan komen. Het vinden van jouw Sit Spot is onderdeel van de cursus.

 • Idealiter 10-20 minuten per dag om naar jouw Sit Spot te gaan (meer mag altijd!)

 • Een open, speelse en nieuwsgierige houding​

WIE BEGELEIDT JOU?

In de eerste plaats; de natuur. In deze reis is de natuur je reismaatje. Op je Sit Spot ga je in feite een geïmproviseerde dans aan met de natuur als jouw danspartner.

 

In de tweede plaats begeleid ik, Eefje, jou in deze reis. Ik bied jou een ondersteunend kader in de vorm van oefeningen, technieken, kennis en inspiratie.

 

Na zelf te hebben ervaren wat de Sit Spot doet voor mij, en tevens te hebben gezien wat het kan betekenen voor vele mensen die ik heb begeleid, wil ik ook heel graag jou bij de hand nemen en ondersteunen in deze gewaarwording.

Study nature, love nature, stay close to nature.It will never fail you.

- Frank Lloyd Wright

KOM MEE OP SIT SPOT REIS

€189,- incl btw

SCHRIJF JE IN VOOR 22 mei

Wat leuk dat je meedoet!

DIT IS WAT ANDEREN ERVAREN​

BEELDMERK BLACK-01.png

"Dank je wel Eefje voor deze mooie ervaring. Je input, je werk, je inspiratie, je liefde, het is allemaal terug te zien en te voelen in alles wat je doe."

- Esther

BEELDMERK BLACK-01.png

"De cursus was voor mij een 'stok' achter de deur om me meer te verbinden met de natuur, de ruimte buiten om me heen en dat is gelukt. Je begeleiding was behulpzaam, professioneel, verdiepend, verbindend en  liefdevol"

- Anoniem

BEELDMERK BLACK-01.png

"Ik vond elke dag een feestje en kan nog lang vooruit met alle interessante leestips die je ons hebt gegeven."

- Anne-Marie

BEELDMERK BLACK-01.png

"Ik verwachtte en hoopte dat ik met gemak iedere dag de routine aan zou gaan, ik ben iemand die goed gaat op routines en tradities. Dat het toch vaak een struggle was, zelfs een verzuchting ('moet ik weer') had ik niet verwacht, maar ik heb mezelf daarin wel mooi kunnen observeren en daar veel van geleerd. Verder stond ik open voor wat er zou komen, ik hoopte wel op mooie beschouwingen & teksten van jouw kant en die kwamen ook!"

- Ester

FAQ

bottom of page