top of page

BEN JIJ EEN BUITENMENS EN NATUURLIEFHEBBER DIE:

 • Zich een jaar lang wil committeren aan het onderzoeken van je verbinding met de natuur met een kleine groep (max 10 personen) likehearted medemensen, op prachtige plekken in de Nederlandse natuur, maar ook in de natuur dichtbij je huis?

 • Wilt leren van en met de natuur, zonder daar veel theorieën, boeken en hoofdwerk bij te gebruiken?

 • Opnieuw of dieper in verbinding wilt komen met de natuur, met jezelf en de wijsheid van je lichaam en vanuit daar met de mensen om je heen?

 • Zin heeft in een nieuw avontuur?

 • Prachtige natuur in Nederland wilt ontdekken?

 • Wilt investeren in je mentale, emotionele en fysieke welzijn?

 • Het niet erg vindt om in de regen te lopen ;) (het weer valt immers niet te controleren) ?

 • Fysiek fit genoeg is om zonder problemen tussen de 5 en 10 kilometer op een dag te lopen en een dag op de been te zijn in de natuur (met uiteraard voldoende rustmomenten) ?

000011080030.jpeg

dan is het DOWN TO EARTH JAARPROGRAMMA​ wat voor jou!

Down To Earth is een jaarprogramma dat je uitnodigt om weer of meer in verbinding te leven met de natuur, tijd te nemen voor jezelf en een klein jaar lang, door alle seizoenen heen, waardevolle tijd door te brengen in en vooral met de natuur. Door mee te doen verbind je je bewust met de natuur en de seizoenen, haal je je dosis 'vitamine N(ature)' en verdiep je op inspirerende en speelse wijze je eigen natuurverbondenheid. 

000015410002.jpg

In het programma staan verstilling, vertraging en verbondenheid centraal. De natuur is in dit programma niet het decor van wat we doen en waar we zijn. De natuur is de levende partner met wie je de dans aangaat. 

 

Je gaat tijd doorbrengen in en vooral met de natuur. 10 maanden lang. In de natuur, op de plek waar je woont, en de prachtige natuur die de noordelijke kustprovincies in Nederland rijk is. 

 

Je gaat zijn met wat er is. Gronden. Aarden. Elke week en elke maand opnieuw. 

 

Je gaat luisteren naar je lijf, wat je voelt en wat je wilt. Je maakt je eigen ontwikkeling door naar een (nog) meer natuurverbonden persoon. Waardoor je meer ontspanning, energie, tijd, vitaliteit, dankbaarheid en geluk gaat ervaren in je leven.

Samen gaan we onderzoeken hoe het is om te leven in het ritme van de natuur. Hoe het is om met regelmaat met de natuur te zijn en je relatie met en liefde voor de natuur te voelen groeien en verdiepen. Down To Earth neemt je mee in een kadans die je natuurverbondenheid stimuleert.

ONTVANG TOT 15 JULI €150 KORTING OP JE INSCHRIJVING

000022110021.jpg

WAT LEVERT DOWN TO EARTH JE OP?

 • Unieke en onvergetelijke dagen in en met prachtige natuur vol verwondering, diepgang en plezier, waarin je alles even kan loslaten en je kan begeven in de zogeheten tussentijd

 • Meer leven in het ritme van de natuur en ontdekken wat ‘vanzelf gaat’

 • Meer doorleefde kennis over natuurverbondenheid, de elementen, zintuigen, energie van bomen en plaatsverbondenheid

 • Een ontmoeting en ont-moeting met jezelf en gelijkgestemden

 • Een opgeladen batterij, meer balans en harmonie

 • Een boost voor je immuunsysteem en ontspanning van je zenuwstelsel

 • Je geeft jezelf de tijd om te ontspannen, vertragen, te stoppen, te luisteren naar jezelf, je lijf en je gevoel 

 • Een ruimere perceptie van tijd

 • Een liefdevolle band met de natuur op de plek waar je woont, het ontdekken van je eigen wortels

 • Herinneren en voelen dat je onderdeel bent van het grotere ecosysteem

 • De natuur ervaren als een plek om te zijn, zoveel meer dan een decor voor je activiteiten

 • Ijkpunten in het jaar waarin je je even kan terugtrekken uit het dagelijks leven en je open kan stellen aan de schoonheid van de wereld om je heen

 • Al met al: een onvergetelijke reis waaruit je de geleerde lessen over jezelf, de wereld om je heen en jullie wederkerige relatie voor de rest van je leven bij je draagt en kan toepassen

DE NATUURPIRAMIDE

Het jaarprogramma volgt de zogeheten natuurpiramide in relatie tot de frequentie waarop we met de natuur zijn.

 

De Natuurpiramide geeft antwoord op de vraag welke hoeveelheden natuur, verschillende natuurervaringen en blootstelling aan verschillende soorten natuur samen de basis vormen voor een gezond bestaan. Onderzoek toont aan dat het volgen van dit recept ons fysieke en mentale welzijn kan optimaliseren. Zo vermindert het stress, geeft ons immuunsysteem een boost en vergroot het gevoelens van algeheel welzijn, creativiteit en verbinding met de natuur en anderen.
 

De Natuurpiramide schrijft voor om:

 • dagelijks kortere momenten van contact met de natuur te hebben;

 • eens per week een paar uur in rijkere natuurgebieden door te brengen; 

 • eens per maand een volle dag een natuurervaring te hebben; 

 • en minstens één keer per jaar – een aantal dagen in een meer afgelegen natuurgebied door te brengen. 

 

Als je de natuurpiramide volgt ervaar je niet alleen op optimale wijze de helende effecten van de natuur voor je mentale en fysieke welzijn, ook leef je je leven meer vanuit verbinding. In verbinding met jezelf, maar ook in verbinding met de natuur in Nederland en met het lokale ecosysteem, het stukje aarde waarop jij leeft. 

 

En dat is precies wat je gaat doen in het Down to Earth jaarprogramma. 

DOWN TO EARTH BESTAAT UIT:

 • 10 x 1-daagse natuurretraite (elke maand 1 vrijdag van 10-17 uur) in de Amsterdamse Waterleidingduinen of Nationaal Park Zuid-Kennemerland (eten en drinken neem je zelf mee). We zorgen ervoor dat de locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, of dat carpooling kan geregeld worden.

 • 1 x 3-daagse natuurretraite van 10-13 juli 2025 op een magische plek midden in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug (inclusief overnachtingen en maaltijden)

 • Optioneel (tegen meerprijs): Wekelijkse oefeningen, uitnodigingen, meditaties en visualisaties (in totaal 41) (in audiovorm en uitgeschreven op papier) die je zelf in en met de natuur doet

 • Optioneel (tegen meerprijs): Werkboek met daarin achtergrondinformatie over natuurverbondenheid en de oefeningen, inclusief lees-, luister en kijktips voor nader zelfonderzoek

 • Alle bosbad audiogidsen van The Forest Bathing Circle

 • Reflectieboek waarin je je ervaringen kan bijhouden

 • Groepsbegeleiding van Eefje tijdens de fysieke dagen samen en tussendoor via Whatsapp

 • Een telefonische of online kennismaking (met Eefje) via Zoom

 • Een online kick-off van het programma met de groep 

 • Een groep van maximaal 10 deelnemers

 • Een goodiebag met daarin de o.a. BosbadBox en ander moois

 • Een donatie aan TreesforAll (per deelnemer plant TFBC een boom via TreesforAll)

Down to Earth-07.jpg

OPBOUW VAN DOWN TO EARTH​

Down to Earth-06.jpg

GEZAMENLIJKE MAANDELIJKSE NATUURDAGEN

Elke maand komen we een dag samen in en met de natuur. Deze maandelijkse natuurdagen vinden plaats in de prachtige natuurgebieden die de noordelijke kust provincie rijk is: de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De exacte locaties van de dagen in en met de natuur ontvang je tijdens het programma. 

 

Het programma van deze maandelijkse natuurdagen wisselt in thematische focus, maar volgt eenzelfde soort opbouw waarin we starten met een welkom en introductie over de focus van die dag en de plek waar we zijn. We wisselen met elkaar uit hoe het gaat, waarna we in stilte een paar kilometer wandelen. Na een lunch (die je zelf meeneemt) gaan we veelal in stilte een paar uur bosbaden. Je verbindt je elke keer met de energie van het seizoen en de plek. Tijdens deze dagen bewegen we ons als groep door de natuur, we zijn samen met de natuur, maar er is ook voldoende ruimte voor jouw eigen beleving, stilte en samenzijn met de omgeving en met dat wat er is en ontstaat. Aan het eind van de dag zul je compleet opgeladen, ontspannen en geïnspireerd weer terugkeren naar huis. En dat elke maand opnieuw.

ELKE WEEK MET DE NATUUR ZIJN OP DE PLEK WAAR JE WOONT

Thuis, op jouw eigen plek stimuleert Down to Earth je om elke week minimaal 2 uur in en met de natuur te zijn, dichtbij waar jij woont. Mocht je behoefte hebben aan begeleiding in je wekelijks samenzijn met de natuur, dan kan ik je tegen een kleine meerprijs hier 10 maanden lang in ondersteunen. In dat geval ontvang je elke week, gedurende de loop van het programma, een natuurverbindende uitnodiging (geschreven en in audio) die je kan doen wanneer je in de natuur bent. Hieraan gekoppeld ontvang je een stukje uitgeschreven theorie. Dat is niet zwaar. Het is speels, uitnodigend en ervaringsgericht. Het mooie van deze vorm van ondersteuning is dat je deze uitnodigingen en oefeningen voor altijd op zak hebt en ook kan blijven doen wanneer het jaarprogramma voorbij is.  

 

De (niet verplichte) Whatsapp groep biedt op de momenten dat we niet fysiek samen zijn bedding voor jouw ervaringen en proces. Zo kan je er bijvoorbeeld een foto in delen van jouw dagelijkse contactmoment met de natuur (de onderste laag in de natuurpiramide) maar ben je ook vrij om vragen te stellen aan de anderen die meedoen aan het programma.

Down to Earth-10.jpg
Down to Earth-04.jpg

3-DAAGSE NATUURRETRAITE

Down to Earth wordt afgesloten met een driedaags natuurretraite van 10-13 juli 2025 op een magische plek op de Utrechtse Heuvelrug. Hier bereiken we na een jaar de top van de Natuurpiramide! We verblijven op het prachtige terrein van Blue Beetle, een betoverende locatie midden in het bos. Hier kun je je even heerlijk terugtrekken uit het dagelijkse leven en laven in een liminale tijd en ruimte waarin je niets hoeft en alles mag. De retraite is geheel verzorgd en we zullen genieten van heerlijke vegetarische voedzame maaltijden. 

 

De plek

Blue Beetle is gelegen temidden van het idyllische bos in Maarn, waar de vogels ons toezingen in vele melodieën en de bomen standvastig de bedding vormen, waar we de snelheid van de moderne wereld terugbrengen naar de hartslag van de Aarde, waar we ons afstemmen op de wijsheid van het seizoen en waar we een veilige ruimte bieden voor datgeen wat zich aankondigt om te ontkiemen en groeien. Het is dé ideale plek om je volledig onder te dompelen in de natuur en jouw natuurverbondenheid te versterken.

 

Scherm­afbeelding 2024-05-08 om 18.01.27.png

Het programma

We plannen de dagen niet vol, maar blijven ontvankelijk voor wat er ontstaat, in samenzijn en alleen zijn met elkaar en met de natuur. Uiteraard begeleid ik je deze dagen in ontspannende bosbaden, stilte, alleen zijn in en met de natuur en andere natuurverbindende beoefeningen en rituelen. We creëren ruimte om alleen, los van de groep, in en met de natuur te zijn. 

 

Het retraite start op donderdag 10 juli 2025 in de middag. Er is tijd om rustig aan te komen, een kop thee te drinken en te landen op de locatie, voordat het programma van start gaat. Op vrijdag en zaterdag brengen we veel tijd door in stilte in het prachtige bos, wat de plek waar we verblijven omringd. We brengen veel tijd door alleen met de natuur, in de veilige bedding van de groep. Er is ruimte voor integratie middels deelrondes (sharing circles), schrijven, creëren, ontspannen in de sauna en rondom het vuur. Zondag, 13 juli, staan we rustig op en nemen na een heerlijk ontbijt afscheid van elkaar.

 

Down To Earth zit er dan op, maar dat betekent niet dat we elkaar nooit meer treffen of geen contact meer zullen hebben. We delen sowieso een prachtige herinnering van een klein jaar samen en met de natuur optrekken. En hopelijk heeft het jaar een voedingsbodem gelegd voor blijvend contact en nieuwe vriendschappen.
 

Slaapopties:

De overnachtingsopties zijn (wie het eerst komt wie het eerst maalt):

- 2 x privékamer beschikbaar (beide kamers beschikken over een 2-persoonsbed): meerprijs €225

- 4 x gedeelde kamer beschikbaar (2 kamers met elk max 2 pers, enkel stapelbed): meerprijs €105

- Eigen tent op het terrein (inbegrepen in de prijs van het programma)

 

Sanitair is voor iedereen gedeeld.

 

Mocht je liever een (privé-)kamer met eigen sanitair tot je beschikking hebben, dan staat het je vrij om zelf één van de verschillende AirBnB’s te boeken die er in de omgeving te vinden zijn. 


Bereikbaarheid:
Bij Blue Beetle is voldoende parkeergelegenheid en het is ook heel goed te bereiken met het OV, want het ligt op slechts tien minuten lopen vanaf treinstation Maarn.

000010 2.JPG

INHOUD VAN DOWN TO EARTH​

In dit jaarprogramma ga je je zintuigen ontwaken en activeren en kom je weer in contact met de wijsheid van je lichaam. Tijdens de momenten waarop je in en met de natuur bent treed je in verbinding met de actieve ingrediënten van de natuur, die een positieve uitwerking hebben op je welzijn.

 

In het programma wordt je continu aangemoedigd om te reflecteren op wat de momenten in en met de natuur voor jou doen en betekenen. In het jaarprogramma maak jij je individuele reis en ontwikkeling door, parallel aan die van de andere deelnemers.

 

Hoe de reis is voor de anderen delen we op de dagen dat we samenkomen en ook ontdekken we middels verhalen en andere uitingen wat de natuur voor anderen betekent.

 

Down to Earth brengt je niet alleen naar natuurgebieden die je verwondering prikkelen, maar je gaat ook creëren waarbij de natuur je inspiratie is. Tot slot, je compassie met en voor de natuur is niet alleen iets dat organisch zal groeien gedurende dit jaarprogramma, ook zoeken we het actief op middels rituelen. 

 

In Down to Earth spelen we continu met de energie van de plek, het moment en ook van de (energetische) seizoenen. We staan stil bij de lenteequinox, herfstequinox, midwinter en midzomer en komen rond deze momenten in het jaar ook samen.

000083050003.jpg

BELANGRIJKE DATA

Het jaarprogramma start op 10 september 2024 met een online kick-off en eindigt met een drie-daagse natuurretraite van 10-13 juli 2025. Wanneer je kiest voor het volledige programma, inclusief de wekelijkse uitnodigingen, ontvang je vanaf 10 september 2024 tot en met 29 juni 2025 elke week op zondag de oefening (in audio en op papier).

 • Dinsdag 10 september 2024 20-21 CET: Online kick-off

 • Vrijdag 20 september 2024 10-17 CET: Herfstequinox Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • Vrijdag 18 oktober 2024 10-17 CET: Natuurdag Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Vrijdag 15 november 2024 10-17 CET: Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • Vrijdag 20 december 2024 10-17 CET: Midwinter Natuurdag Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Vrijdag 17 januari 2025 10-17 CET: Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • Vrijdag 14 februari 2025 10-17 CET: Natuurdag Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Vrijdag 21 maart 2025 10-17 CET: Lenteequinox Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • Vrijdag 18 april 2025 10-17 CET: Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • Vrijdag 16 mei 2025 10-17 CET: Natuurdag Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Vrijdag 20 juni 2025 10-17 CET: Midzomer Natuurdag Nationaal Zuid-Kennemerland

 • 10-13 juli 2025: 3-daagse Natuurretraite midden in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug (nabij Maarn)

000001030017_edited.jpg
JOUW INVESTERING

De investering in tijd is wisselend. Elke maand zijn we een dag bij elkaar. Daarnaast kan je zelf wekelijks aan de slag met de oefeningen en elke week minimaal 2 uur in en met de natuur zijn. Hoe meer tijd je wekelijks in en met de natuur weet door te brengen, hoe meer je uit het jaarprogramma zal halen. Zoals het leven gaat zal er daar het ene moment meer ruimte voor zijn dan het andere moment. Dat is helemaal prima en omarmen we. Desalniettemin vraagt dit jaarprogramma wel toewijding en tijd die je vrijmaakt in je agenda.

EARLY BIRD

De basisinvestering voor dit jaarprogramma in geld is €2150 (inclusief 21% btw).

Wil je daar de wekelijkse oefeningen en het werkboek bij ontvangen dan geldt er een prijs van €2450 (inclusief 21% btw).

Afhankelijk van je voorkeur voor de overnachtingen tijdens de natuurretraite in juli 2025 komt er nog de meerprijs voor prive- of gedeelde kamer bij.

 

Dit is de vroegboekprijs die tot 15 juli 2024 geldt.

Na 15 juli is de prijs €2300 (incl 21% btw) voor de basisvariant (zonder wekelijkse oefeningen en werkboek)

en €2600 (incl 21% btw) voor het volledige programma.

 

Het is mogelijk dit bedrag in 4 seizoenstermijnen of 10 maandtermijnen te betalen. 

Inschrijven is mogelijk tot 1 september. Mochten er minder dan 7 inschrijvingen zijn dan wordt het jaarprogramma geannuleerd.

* Soms worden dit soort trajecten vergoed door de werkgever en zijn natuurlijk zakelijk aftrekbaar voor ondernemers. Mail ons om een brochure te ontvangen over het programma dat je aan je werkgever kan geven.

Retreat -7548-2_edited.jpg

WIE BEGELEID JE IN DOWN TO EARTH?

In eerste instantie de natuur zelf. In tweede instantie ben ik dat, Eefje. Bezieler van The Forest Bathing Circle, bosbadgids, bosbadgidstrainer, auteur en gids in natuurverbinding. Mogelijk komen, op enkele van de maandelijkse dagen in de natuur,  andere door TFBC gecertificeerde bosbadgidsen ons vergezellen en mede-begeleiden.

Hier lees je meer over mij.

KAN JE NIET WACHTEN TOT SEPTEMBER OM AAN JE RELATIE MET DE NATUUR TE WERKEN?

DOE MEE MET DE SIT SPOT CURSUS DIE MEDIO MEI '24 START

FAQ


Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur een berichtje naar info@theforestbathingcircle.com met je vraag.

bottom of page