top of page
EEFJE LUDWIG.jpeg

MIJN VERHAAL​

Ik ben Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle, FTI gecertificeerd bosbadgids en bosbadgids-trainer. Ik help je verbinding te maken met de natuur en daarmee met jezelf en de wereld om je heen.

Als kind gaf mijn beste vriendin me de bijnaam ‘boom’. Niet alleen omdat ik een rustig kind was, maar ook omdat ik opgroeide in de bossen, in het oosten van Nederland. Het bos was mijn speeltuin, mijn mentor, mijn wereld, mijn veilige plek. De bomen en de dieren in het bos waren mijn vrienden.

Tijdens de pubertijd verloor het bos een periode haar charme. Ik nam afstand van de natuur. Ik woonde in steden, studeerde fotografie in Barcelona en behaalde aan de Universiteit van Amsterdam een doctoraal in Onderwijskunde. Ik reisde veel en woonde verschillende periodes in het buitenland. Ik bouwde een carrière op in de documentaire fotografie als curator, consultant en mentor. Iets wat ik overigens nog steeds met veel plezier doe. Jaren werkte ik als manager voor een internationaal opererende Nederlandse non-profit organisatie. Ik werd moeder van twee dochters maar het vinden van een plek dat ik mijn ‘thuis’ kon noemen was een uitdaging. Gaandeweg kwam ik erachter dan mijn gevoel van thuis zijn hand in hand ging met me verbonden voelen en omringen met de natuur. Het bos heeft zich sterk in mij geworteld.

DE OCEAAN LEIDDE MIJ NAAR BOSBADEN​

In 2019 woonde ik in Portugal, uitkijkend op de Atlantische Oceaan. Ik ervaarde hoe helend het was voor mijn lichaam en geest om aan de oceaan te wonen. Ik kwam erachter dat deze plek, deze vorm van in contact zijn met de natuur mij kalmeerde en mijn levens- en creatieve energie weer vrij liet stromen. Hetzelfde jaar kwam bosbaden op mijn pad en besloot ik bij het toenmalige Forest Therapy Institute een opleiding te volgen tot gecertificeerd bosbadgids.

OCEAN.jpeg
THE FOREST BATHING CIRCLE.png

THE FOREST BATHING CIRCLE​

Begin 2020, terug in Nederland, startte ik The Forest Bathing Circle. 
Sindsdien heb ik meer dan honderden mensen mogen begeleiden en kennis laten maken met de kracht en kunst van bosbaden. Met The Forest Bathing Circle hoop ik anderen te inspireren en te begeleiden in deze reis van herverbinding en herinnering. Herinneren dat ook jij natuur bent. Wanneer ik je begeleid hoop ik dat je niet alleen ontspanning en inspiratie vindt, maar dat je ook de tools hebben gekregen om zelf te gaan bosbaden en haar beginselen toe te passen in het dagelijks leven. Bosbaden is voor mij niet alleen een mooie ervaring die je eenmalig doet als ‘uitje’. De kracht zit ‘m in de herhaling en oefening om je verbonden te voelen met de meer-dan-menselijke wereld en met jezelf, op elk moment van de dag en in welke omgeving dan ook.

DIEPE VERBINTENIS MET MEZELF EN DE NATUUR​

Bosbaden heeft voor mij een oneindigheid aan nieuwe ontdekkingen blootgelegd. Niet alleen ontdekkingen in de natuur, maar ook in mezelf en het leven in de breedste zin van het woord. Sinds bosbaden op mijn pad is gekomen voel ik me dieper verbonden met de plek waar ik leef en dit werkt door in hoe verbonden ik me voel met mezelf. 

OOK JIJ KAN BOSBADEN​

Als gids heb ik gezien dat ik niet de enige ben die dit kan ervaren tijdens en door de beoefening. Mensen die ik begeleid ervaren veelal een gevoel van dankbaarheid, rust, energie, onderlinge verbondenheid en avontuur. Ook hebben de afgelopen jaren bewezen dat de schoonheid van bosbaden als beoefening zit in het feit dat iedereen het kan. Zolang je maar in een natuurlijke omgeving bent kan het bovendien overal en altijd. Bosbaden is niet perse een spirituele ervaring of iets zweverigs. Je hoeft geen jarenlange ervaring te hebben met mindfulness of meditatie, je hoeft niet de kennis van een boswachter te hebben om met de natuur te zijn. Ook jij kan bosbaden. 

Bosbaden is toegankelijk, simpel en universeel. De natuur draagt je en heet je altijd welkom. En ik creëer graag het kader, de bedding en reik je praktische oefeningen aan die je hier ontvankelijk voor maken.

BOSBADSESSIE-01.jpeg

NIEUWSGIERIG?

Ontdek het aanbod van The Forest Bathing Circle.

BOSBADSESSIES.jpeg
BOSBAD OP LOCATIE​

De bosbadsessies bieden een veilige, inspirerende en speelse container waarin je kennis kan maken met de beoefening. 

SIT SPOT.jpeg
SIT SPOT
CURSUS

In 30 dagen naar een sterkere verbondenheid met de natuur om jou heen en jezelf. Op jouw eigen tempo en favoriete Sit Spot. 

AUDIOGIDSEN.jpeg
AUDIOGIDSEN​

Bosbaden waar en wanneer het jou uitkomt met de audiogidsen van The Forest Bathing Circle.

BOSBADBOX.jpeg
BOSBADBOX​

De BosbadBox biedt je tips, inspiratie en concrete uitnodigingen om te doen wanneer je gaat bosbaden.

bottom of page