MijnSitspotReis_logo_square.jpg

Training Mijn Sit Spot Reis 

Welcome Home, Child of Nature

Verlang je ernaar om jouw verbinding met de natuur te verkennen en verdiepen? En op die manier, in samenwerking met de oerkracht van de natuur, innerlijke rust, balans en kracht te ervaren?

In de prachtige oktobermaand begeleid ik jou graag in jouw unieke, authentieke natuurverdiepingsreis in de maand-lang durende training Mijn Sit Spot Reis.  

 

In deze training ontwikkel en behoud je de eeuwenoude Sit Spot beoefening in jouw dagelijkse leven en ga je ervaren hoe jouw natuurverbondenheid, jouw relatie met de meer-dan-menselijke wereld, verdiept en tegelijkertijd zorgt voor de innerlijke transformatie die daarmee gepaard gaat.

Over de training

Mijn Sit Spot Reis is een maand-lang durende training waarin je de toegankelijke en eeuwenoude Sit Spot beoefening gaat verkennen, ontwikkelen en behouden. Je gaat een persoonlijke en transformerende reis aan waarin ik jou ondersteun met verdiepingsstof, workshops met inspirerende sprekers, persoonlijke begeleiding en dagelijkse oefeningen die je kan doen op jouw Sit Spot. Dit is jouw favoriete plek in de nabije natuur; jouw achtertuin, park, balkon nabijgelegen bos of een andere natuurlijke omgeving waar je je fijn voelt en makkelijk toegang toe hebt. 

 

Door middel van dagelijkse oefeningen die je op jouw Sit Spot kan doen kan je je intuïtie versterken door verbinding te maken met de diepere wijsheid van de natuur in en om je heen. De natuur houdt ons wijze levenslessen voor en deze onuitputtelijke bron van inzicht en heling staat ook tot jouw beschikking.

In deze persoonlijke reis ga je je lichaam, je hart en je zintuigen verbinden met de overvloedige en levendige energie van de natuur. Dit biedt de basis voor een rijker inzicht en creativiteit en een ontspannen welzijn.  

 

Je gaat een bijzondere tocht aan, naar buiten én naar binnen. Jouw persoonlijke reis, waarin de natuur jouw reismaatje is. 

IMG_6392.jpg

Deze reis brengt jou thuis. Thuis in je eigen lichaam en bewustzijn via een diepe en authentieke samenwerking met de natuur. De training laat je ervaren hoe je, door dagelijks op jouw Sit Spot te zijn, jouw verbinding met de natuur kan verdiepen en als gevolg daarvan meer inspiratie, rust, ontspanning, creativiteit en focus in je dagelijkse leven kan uitnodigen.

Deze training is voor jou, als je..
 

 • jouw aangeboren verbondenheid met de natuur wilt (her)ontdekken en versterken

 • op zoek bent naar een toegankelijke beoefening in de natuur die jouw creatieve energie weer laat stromen

 • een nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur voelt en graag (meer) tijd doorbrengt in de natuur

 • behoefte hebt aan meer rust en balans in een druk dagelijks leven

 • stress ervaart in jouw dagelijks leven en een beoefening wilt ontdekken die gebruik maakt van de ongelooflijk helende kracht van de natuur voor jouw welzijn

 • jouw persoonlijke kracht en wijsheid wilt activeren

 • ernaar verlangt om ergens toe te behoren, je thuis te voelen

 • meer in je lichaam en meer uit je hoofd wilt zijn

of als je...
 

 • een investering wilt maken in jouw fysieke, mentale, sociale, spirituele en ecologische welzijn

 • een coping-strategie zoekt die comfort en veerkracht biedt in onzekere en stressvolle tijden 

 • wilt experimenteren met meditatie in een natuurlijke buitenomgeving

 • wel eens hebt gehoord over Sit Spot beoefening, bosbaden (forest bathing of shinrin-yoku) of ecotherapie en eigenlijk wel wilt weten wat het nou precies is, hoe je het doet en wat dit voor jou kan betekenen

 • graag jouw kennis over bovenstaande thema's en beoefening wilt vergroten. 

Wat heb je nodig om deze reis te maken?

 • Jouw Sit Spot; een plek in de natuur in de nabijheid van waar je woont (of werkt). Jouw Sit Spot kan zijn in jouw tuin, balkon, bos, strand. Welke plek dan ook waar je in contact staat met natuur en waar je makkelijk en vlot kan komen. Het vinden van jouw Sit Spot is onderdeel van de cursus. 

 • Idealiter minimaal 10-30 minuten per dag om naar jouw Sit Spot te gaan. 

 • Een open, speelse en nieuwsgierige houding en een behoefte om te experimenteren. 

Het reisprogramma

DANKBAARHEID & DOORGAAN

Week 4: 27 oktober - 4 november 

> Workshop 'Hart opening cacao ceremonie en het cultiveren van dankbaarheid' 

> Live Sit Spot Circle 

> Dagelijkse uitnodigingen en verdiepingsstof

VOORBEREIDING

vóór 6 oktober

> Live Sit Spot Circle

 > Begeleide zoektocht naar jouw eigen Sit Spot en verkenning van natuurverbondenheid, inclusief oefeningen en verdiepingsstof

VERKENNING & GRONDEN

Week 1: 6-12 oktober

> Workshop EcoNIDRA

> Dagelijkse oefeningen en verdiepingsstof

UITWISSELEN & INZIEN

Week 3: 20-26 oktober

> Workshop 'Afstemmen op jouw True Purpose' 

> Dagelijkse uitnodigingen en verdiepingsstof

OPENEN & GEWAARWORDEN

Week 2: 13-19 oktober

> Live Sit Spot Circle

> Dagelijkse oefeningen en verdiepingsstof

Sit Spot

 Hoe werkt het? 

Wanneer je je inschrijft krijg je toegang tot de online leeromgeving waar je vóór 6 oktober toegang hebt tot de voorbereidingsmodule. Op 1 oktober is er een Live Sit Spot Circle om jou en andere deelnemers te verwelkomen en de training verder toe te lichten. In de voorbereidingsmodule ga jij jouw Sit Spot vinden en je verdiepen in (jouw huidige) natuurverbondenheid. Wanneer jij jouw plek hebt gevonden gaan we vanaf 6 oktober echt aan de reis beginnen waarin ik jou begeleid, ondersteun en inspireer. We doorlopen samen 4 inspirerende weken waarin we steeds dieper onze verbondenheid met de Sit Spot, met de natuur gaan ervaren en jij steeds meer in balans raakt. De inhoud wordt per week vrijgegeven en blijf tot 3 maanden na de training beschikbaar voor je. Mijn begeleiding ontvang je in de vorm van:

 

 • Dagelijkse uitnodigingen die je kan doen op jouw Sit Spot. Deze uitnodigingen zijn korte oefeningen of activiteiten die je aanmoedigen bewust de verbinding aan te gaan met de natuurlijke omgeving om je heen en die ontworpen zijn om je zintuiglijke bewustzijn te vergroten. Jouw waarnemingen, observaties en reflecties noteer je dagelijks in jouw Sit Spot Journal. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een keer een dag niet naar je Sit Spot kan gaan, om welke reden dan ook. Dat is helemaal niet erg. Voel je dan niet schuldig of opgejaagd dat je die dag hebt gemist. Het kost misschien even tijd om een zekere routine te ontwikkelen om er elke dag naar toe te gaan. Misschien werkt het voor jou om een vast moment in de dag te reserveren voor jouw Sit Spot. Maar misschien wil je hier ook wel in variëren, door bijvoorbeeld soms in de ochtend, of juist de avond of middag te gaan. Doe wat werkt en goed voelt voor jou. 

 • Dagelijkse verdiepingsstof waarin ik theoretische en wetenschappelijke kennis deel betreffende processen en aspecten die zowel in de natuur om jouw heen (Outer Nature) maar ook in jouw innerlijke zijn (Inner Nature) plaatsvinden. Daar voeg ik links aan toe naar boeken, onderzoeken, podcasts, vragenlijsten of andere inspirerende zaken waar jij in jouw eigen tempo en moment dieper in kan duiken. Dit zijn thema’s binnen de velden van natuur-  en ecotherapie, nature connectedness en bosbaden. 

 • Live Sit Spot Circles waarin we online samenkomen, onze ervaringen en observaties kunnen delen met de andere deelnemers en de directe mogelijkheid is om mij vragen te stellen. Deze Circles worden gehouden via Zoom en worden niet opgenomen. 

 • Workshops met inspirerende sprekers. Als onderdeel van de verdiepingsstof zijn er de volgende 3 inspirerende online workshops met sprekers die hun kennis en ervaring met jou delen om jouw reis nog verdiepender en waardevoller te maken. Deze workshops worden opgenomen en zijn naderhand terug te zien.

Schermafbeelding 2021-08-22 om 21.02.05.png

Workshop EcoNIDRA

Kat Novotna

gecertificeerd bosbadgids en oprichter van EcoNIDRA™ en Waybackhome.

_EVV6009.jpeg

Workshop Afstemmen op jouw True Purpose

WhatsApp Image 2021-08-19 at 01.30.00.jpeg

Workshop Hart opening cacao ceremonie en het cultiveren van dankbaarheid

Britta Waechter

Oprichter van The Cacao Circle

_MG_9428.jpg

Wie begeleidt jou?

In de eerste plaats; de natuur. In deze reis is de natuur jouw reismaatje. Op jouw Sit Spot ga je in feite een geïmproviseerde dans aan met de natuur als jouw danspartner.

In de tweede plaats begeleid ik jou in deze reis. Ik bied jou een ondersteunend kader in de vorm van oefeningen, technieken, kennis en inspiratie. Na zelf te hebben ervaren wat de Sit Spot doet voor mij, en tevens te hebben gezien wat het kan betekenen voor vele mensen die ik heb begeleid, wil ik ook heel graag jou bij de hand nemen en ondersteunen in deze gewaarwording.

 

Je leest hier meer over mij. 

Locatie

Een plek waar je in direct contact kan zijn met de natuur. Op jouw Sit Spot. Zonder dat daar een telefoon of ander scherm aan te pas hoeft te komen. 

 

En vergis je niet. Hoewel het concept ‘natuur’ wellicht bepaalde associaties en karakteristieken bij je opwekt, zoals een groot of wild bos of uitgestrekte vlaktes, ook jouw tuin of balkon met planten en uitzicht op groen en blauw, is een plek in de natuur. 

 

Hoewel de begeleiding en inhoud van deze training vooral wordt gegeven middels het wereldwijde web doe je de dagelijkse oefeningen niet van achter jouw scherm, maar in de natuur. De training bestaat uit uitnodigingen en instructies, in audio- en tekstvorm, die je stap voor stap begeleiden om op een intuïtieve manier om te gaan met je eigen lichaam en ervaring en je uitnodigen om jouw relatie met de meer-dan-menselijke-wereld te verdiepen. De live sessies en workshops waarin alle medereizigers in deze cursus samen kunnen komen vinden plaats in Zoom. Deze momenten van verbondenheid met anderen kunnen  jouw reis verrijken door ervaringen en inzichten te delen en te horen.

Sit Spot art

Jouw investering

Volle prijs: €444 

Vroege vogels: €399 (10% korting met de couponcode earlybird, geldig tot 21 september).

[Prijzen zijn inclusief btw.]

Ten eerste maak jij de investering in jezelf en jouw verbinding met de natuur (en daarmee ook een investering in de aarde, de natuur!).

Daarnaast, om deze reis zo mooi en verdiepend mogelijk vorm te geven raad ik je aan om elke dag 20-30 minuten tijd te maken voor jezelf, om naar jouw Sit Spot te gaan. Dit is het minimale, maar het kan natuurlijk altijd meer (of een dag wat minder) zijn. 

Dit ontvang je

 • 30 inspirerende en verrassende uitnodigingen die j op jouw Sit Spot kan doen en die je bovendien de rest van je leven kan gebruiken. 

 • Dagelijkse verdiepingsstof waarin kennis en wetenschap rondom natuurverbinding, ecotherapie en bosbaden wordt besproken, inclusief lees-, luister- of kijktips waar je zelf mee verder aan de slag kan. 

 • 3 live online Workshops van inspirerende sprekers

 • 3 live online Sit Spot Circles en reflectiemomenten met Eefje en andere deelnemers die ook de reis maken 

 • 8 The Forest Bathing Circle audio gidsen die je onbeperkt kan gebruiken op of rondom jouw Sit Spot.

 • Jouw eigen account met persoonlijke toegang tot het online platform waar je alle oefeningen, uitnodigingen en verdiepingsstof tot je beschikking hebt. Na afloop behoudt je 3 maanden toegang tot het platform. Het lesmateriaal heb je voor de rest van jouw leven.

 • 30% korting op 1 fysiek begeleide bosbad sessies (1 jaar geldig)

 • 1 gedoneerde boom via TreesforAll 

 • Een community met like-minded people

 • Professionele begeleiding van mij, Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle en gecertificeerd bosbadgids

Sit Spot regen

Wanneer begint de reis?

Op 1 oktober start de training met een eerste Live Sit Spot Circle waarin we nader kennis maken. Dat neemt niet weg dat vanaf het moment van inschrijving je toegang krijgt tot de voorbereidingsmodule in de online leeromgeving. Tot 6 oktober heb je de gelegenheid om jouw Sit Spot te vinden en je verder te verdiepen in het concept van natuurverbondenheid en hoe het met jouw natuurverbondenheid staat op dit moment. 

 

Dan, op 6 oktober, met een nieuwe maan, gaat de reis echt van start met de dagelijkse uitnodigingen en bijbehorende verdiepingsstof. 

 

De training eindigt ook weer op een nieuwe maan, op 4 november. Dit is een paar dagen voor het begin van de energetische winter. De oefeningen houden rekening met de maancyclus, maar desalniettemin kan je de meeste oefeningen (en sowieso de verdiepingsstof) ook op andere dagen tot je nemen.

Je houdt 3 maanden toegang tot het online platform waar je de inhoud van de cursus vindt. 

ForestBathing_TFBC17-05-3.jpg

Veelgestelde vragen

Hoe vind ik mijn Sit Spot?


Dat gaan we uitgebreid behandelen in deze training. Maar in feite is het heel simpel. Ten eerste is het belangrijk dat het een plek is waar jij je goed, comfortabel en veilig voelt. Ten tweede is het belangrijk dat er natuurlijke componenten aanwezig zijn, dat er leven is. Idealiter heb je jouw Sit Spot dus buiten, in de natuur, maar als dat niet binnen handbereik is kan je zelfs jouw Sit Spot binnen hebben, omringd met planten bij een open raam met uitzicht op natuur. Desalniettemin heeft een plek buiten veel voordelen. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat jouw Sit Spot makkelijk en snel te bereiken is, binnen handbereik van waar je woont of werk. Hoe makkelijker het is om te gaan, hoe groter de kans dat je jouw Sit Spot regelmatig bezoekt, wat cruciaal is voor de opbouw van beoefening en wil je er zoveel mogelijk profijt van ervaren. Ik vind zelf dat de plek idealiter 5 tot 10 minuten lopen van je voordeur zou moeten zijn (of werkplek als je bijvoorbeeld voor, na of tijdens jouw werktijd je Sit Spot doet). Persoonlijk vind ik het fijn dat de plek zo min mogelijk geluiden en beweging heeft van mensen, maar ik weet dat dat heel vaak lastig is om echt dicht bij huis te hebben (ook in mijn geval! Lees hieronder meer over mijn verhaal en mijn Sit Spot). En wellicht vind jij die beweging juist wel fijn. Ga waar het goed voelt voor jou en waar je makkelijk en snel kan zijn vanuit je huis of werk. Verdere tips geef ik je in de voorbereidingsmodule van de training.
Wat heb ik aan een Sit Spot?


Door regelmatig naar jouw Sit Spot te gaan maak je verbinding met de wijsheid van de aarde. Door jouw zintuigen te verbinden met de rust en aanwezigheid van de natuur kan je moeiteloos jouw staat van bewustzijn verrijken en je op die manier meer gecentreerd en in balans te voelen. Met deze begeleide persoonlijke reis kom je bij de bron van liefde voor de aarde, de mensheid en de natuur, maar ook bij die voor jouzelf. En dit alles biedt de mogelijkheid om van een meer egoïstische zelf naar een ecologisch zelf te groeien. Een Sit Spot is dus niet enkel en alleen een plek. Een regelmatige Sit Spot beoefening legt de basis voor het verdiepen van jouw relatie met de natuur. Het is een makkelijke en toegankelijke beoefening. Het enige dat je nodig hebt is de wil en nieuwsgierigheid om deze persoonlijke reis te gaan ervaren en idealiter rond de 20 minuten per dag om je over te geven aan deze reis. Wanneer je deze beoefening onderdeel uit leert maken van je dagelijks leven, zal je zien dat het iets is waar je je leven lang iets aan hebt. Het is niet ingewikkeld. Je hoeft alleen maar te gaan en te zijn. En ja, ik weet dat dat zijn vaak moeilijker is dan gezegd. En precies daar helpen de dagelijkse uitnodigingen die je in deze cursus ontvangt jou bij.
Waarom heb ik begeleiding nodig als het zo’n makkelijke en toegankelijke beoefening is? Dat ik dat toch ook zelf, op eigen houtje doen?


Ja, dat kan zeker! Misschien wil je het ook eerst eens gaan proberen zonder hulp. Ik nodig je daartoe van harte uit. Wellicht heb jij van nature de discipline om elke dag te gaan en is het makkelijk voor je om op verschillende manieren, door middel van verschillende oefeningen als het ware, jouw zintuigen te verruimen en in te zetten om het contact met jouw omgeving te maken. Als dat zo is, heb je mijn begeleiding wellicht helemaal niet nodig (maar kan je nog steeds veel hebben aan mijn verdiepingsstof!). Maar voor veel mensen is het lastig om zelf de discipline op te brengen om elke dag te gaan. Ik geef je middels deze begeleide reis daarin een duwtje in jouw rug. Ik loop naast je en bied mijn hulp aan waar nodig. Ook kan het heel erg verdiepend en verrijkend zijn om met mensen die ook deze reis ondergaan, like-minded people, jouw ervaringen te delen. In de cursus is een aantal momenten waarop we samenkomen online en je de gelegenheid hebt om jouw reis te bespreken, of simpelweg te leren van andermans ervaringen. Daarnaast is het voor veel mensen lastig om te weten of te voelen wat ze dan moeten doen wanneer ze op hun Sit Spot zijn. Middels de dagelijkse uitnodigingen die ik je geef help ik je daarbij. Zie deze uitnodigingen tezamen als een soort van werkboek waarmee je echt praktisch aan de slag gaat met oefeningen. Oefeningen die je overigens altijd kan doen en inzetten wanneer je in de natuur bent. De uitnodigingen bied ik jou vanuit mijn ervaring en expertise als gecertificeerd bosbad gids. En dan, last but not least, naast de ervaring geeft deze cursus jouw ook meer kennis van de kern en basisprincipes van de Sit Spot beoefening en de kracht van ecotherapie en natuurverbindende beoefeningen in de bredere zin van het woord. Door te gaan begrijpen welke aspecten en processen, zowel in jou als om jouw heen, bijdragen aan deze heling en verbinding, zal je nog gemotiveerder zijn om te ervaring en beoefening door te zetten. Jouw Sit Spot zal een magische en unieke plek worden, die alleen van jou is, en die je de rest van je leven bij je draagt. Tijdens jouw reis ga je een dieper contact aan met de natuur in en om jou heen. Je gaat bewust contact maken met jouw zintuigen en emoties terwijl je ontspant in de natuur. Je gaat je nauwer verbonden voelen met de aarde en je geaard voelen in jouw lichaam, waar je ook gaat.
Hoe lang blijft de inhoud van de training beschikbaar?


Je houdt tot drie maanden na afloop van de training toegang tot het platform.
Heb jij zelf ook een Sit Spot?


Uiteraard. Walk the talk, niet waar? En ik zou inmiddels niet meer zonder willen noch kunnen. Als je even de tijd hebt vertel ik je er graag over. Toen ik in 2020 terugkwam in Nederland, nadat ik met mijn gezin een jaar in Portugal had gewoond (waar ik ook mijn opleiding tot gecertificeerd bosbadgids had genoten), was een van de eerste dingen die ik deed het zoeken en vinden van mijn Sit Spot. Ik heb het geluk dat ik in de buurt van een mooi stadspark woon, op nog geen 5 minuten lopen van mijn huis. Ik wist dat mijn Sit Spot in dat park zou moeten zijn, ondanks de menselijke beweging, de soms drukke dagen en het alom aanwezige geluid van de wegen om het park heen. Het is immers een plek waar ik snel en makkelijk kom en bovendien al in mijn systeem zit doordat ik er al meer dan 5 jaar vaak ben. Toen ik de eerste keer op pad ging met als missie om mijn Sit Spot te vinden kwam ik na twee uur teleurgesteld weer thuis. Het was me niet gelukt. Niets voelde goed. Niets voldeed aan de verwachting en behoefte die ik voelde. In Portugal, waar ik het jaar daarvoor woonde met mijn man en twee dochters, had ik mijn Sit Spot hoog op een klif, met zicht op de eeuwig veranderende en intense Atlantische Zee. Op die Sit Spot had ik weliswaar altijd een boom of bomen gemist, maar na maanden minimaal 4 keer per week naar mijn Sit Spot te gaan was ik intens van de plek gaan houden. En niet alleen van de plek, maar ook van mijn eigen moment daar. Ik en de zee. En niemand en niets anders. Ik zag de stormen komen en gaan. De kleuren van het water in 20 minuten veranderen van donkerblauw naar bruinig, tot intens groen-turquoise. Ik ervaarde hoe verschillend de zee kon klinken. Elke dag was het geluid dat ze produceerde weer anders. En op een magische dag had ik zelfs dolfijnen zien zwemmen verder weg in het water. Met mijn blik op de horizon voelde ik mijn vrijheid en levensmogelijkheden groeien, evenals mijn behoefte aan avontuur. Wanneer ik op humeurige dagen afzakte naar de zee en op mijn Sit Spot verbleef was mijn humeur met al haar zorgen en donkere wolken, al snel geklaard. Op de laatste dag van ons verblijf in Portugal nam ik afscheid van mijn Sit Spot, beloofde haar snel weer op te zoeken en dankte ik haar voor haar gastvrijheid, haar hulp, inzichten en schoonheid. Het was alsof ik afscheid nam van een dierbaar persoon. Dus met dat gevoel van verbondenheid ging ik op zoek naar een Sit Spot in het Amsterdamse stadspark dat mij al snel datzelfde gevoel kon geven. Mijn verwachtingen waren hoog. Te hoog, zou ik nu misschien zeggen. Ik wilde te snel. Ik verwachtte liefde te voelen en te ontvangen van iets waar ik nog nauwelijks kennis mee had gemaakt, waar ik nog geen tijd en liefde aan had gegeven, wat ik nog niet had leren kennen. Na een paar bezoeken aan het park met de intentie om mijn Sit Spot te vinden, vond ik haar. Daar, onder de blauwe regen die ik over de maanden langzaamaan zag veranderen, groeien en bloeien. Met in mijn zichtveld bloemen, planten, een enkele, eenzaam staande denneboom, rechts van mij een prachtig aangelegde bloementuin, links van mij een rij eiken en daarachter een veld, met daar weer achter de sloot en de weg. Voor mij zag ik de populieren hoog boven alles uittorenen. Het was misschien in eerste opzicht niet de perfecte plek, maar deze Sit Spot was dichtbij huis, waar veel diversiteit in vegetatie was en me al direct een gevoel van verscholenheid gaf. De aantrekkingskracht die ik voelde met de dennenboom was sterk. Sinds februari 2020 ga ik minstens drie keer per week naar mijn Sit Spot. Soms ga ik elke dag. Soms ben ik er 5 minuten en soms ben ik er 45 minuten of misschien wel langer. En met al die tijd en aandacht die ik de plek heb gegeven en de plek mij terug heeft gegeven kan ik nu niet meer zonder. Hoe vaker ik ga, hoe meer ik het mis wanneer ik eventjes niet ben geweest. De rust, de verwondering, het moment van uitschakelen en tegelijkertijd aangaan. Ik wil ervaren hoe de natuur verandert. Bewust zijn van de voorbijgaande tijd en hoe de cyclus des levens zich toont in de natuur, in al het leven dat ik waar neem op mijn Sit Spot. Familie en vrienden weten dat ik een Sit Spot heb, maar weten niet precies waar die plek is. Het is mijn geheim. Alsof ik een geheime vriend of vriendin heb, waarvan niemand weet hoe hij of zij eruit ziet en waar hij of zij woont, maar waarvan ze wel aan mij zien en merken hoeveel positiviteit en vreugde die relatie mij geeft. In de loop der tijd heb ik geleerd steeds meer en makkelijker van de rust en voedende energie van de plek met me mee te nemen, waar ik ook ga. Mijn Sit Spot beoefening heeft langzaam aan een innerlijke hulpbron in mezelf gecreëerd waar ik naartoe kan in momenten van stress of wanneer ik een boost aan creatief inzicht nodig heb. Het klinkt misschien te makkelijk om waar te zijn. Maar wanneer je elke dag naar dezelfde plek gaat, waar je een diepe relatie met de dieren, de planten, de bodem, de wind en de bodem opbouwt, verdiep je ook je bewuste relatie met je eigen innerlijke natuur. De Sit Spot is een perfecte plek om contact te maken met je eigen zijn, jouw oorspronkelijke natuur. En ja, elk bezoek aan mijn Sit Spot is als een klein overgangsritueel. De natuur nodigt mij uit om wat op het eerste gezicht onaangename sensaties lijken te omarmen: stil zitten, niets doen, kou, donker en nattigheid ervaren en het Grote Onbekende. Elke keer dat ik ga krijg ik de kans om buiten mijn comfortzone te treden en dit met al mijn zintuigen te verkennen. Elke keer dat ik dit doe wordt mijn wereld een beetje groter en misschien ook wel mysterieuzer of magischer. Ik ervaar dat ik niet enkel waarnemer van de natuur ben, maar dat ik verwikkeld ben in een mysterieuze participatieve dialoog met de natuurlijke wereld. Wanneer jij jouw Sit Spot hebt zul je gaan zien dat de natuur ook aandacht aan jou besteed en op je reageert. Op mijn Sit Spot leer ik om mezelf tot stilte te brengen en een te worden met de flow van de natuur om mij heen. Mijn nieuwsgierigheid groeit met de dag die mijn zintuiglijke ervaring intenser maakt. Regelmatig naar jouw Sit Spot gaan doet je ontdekken dat deze ervaringen in de natuur heel krachtig zich verplaatsen naar het dagelijkse leven, een diep gevoel van creatieve betrokkenheid stimuleert om situaties vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Het helpt je om je verbonden te voelen met de flow van het leven. Op jouw Sit Spot open je je zintuigen en je geest voor de schoonheid, het ontzag en het wonder dat je omringt.
Waarom deze training?


Ik geloof dat we leven in een tijd die vraagt om een herziening van onze eeuwenoude relatie met de natuur. Als er iets is dat de afgelopen twee jaar ons heeft laten zien, is het hoe verbonden we echt zijn. Die verbinding gaat veel verder dan onze menselijke soort. We zijn onlosmakelijk verbonden met deze aarde en alles dat leeft op onze planeet. Het cultiveren van een diepgaand gevoel van verbondenheid met de aarde is een krachtige manier om geaard te blijven in tijden van onzekerheid. Te midden van alle tumult vormt de natuur een haven van rust, ruimte en reflectie, waar we ons anker kunnen uitgooien en weer in verbinding komen met de aarde, en met onze eigen innerlijke natuur. ​De wetenschap bewijst inmiddels ook wat we al lang instinctief weten - dat verbinding met de natuur goed voor ons is. Studies tonen aan dat het ons welzijn, creativiteit, vitaliteit, positiviteit, vrijgevigheid en doelgerichtheid verbetert, terwijl het depressie, angst en aandachtsmoeheid vermindert en ons immuunsysteem een boost geeft. Ervaringen in de natuur kunnen ook een krachtige katalysator zijn voor positieve verandering. Je verbinding met de natuur verdiepen is een kwestie van oefenen. Van experimenteren en het keer op keer doen. Net zoals je intermenselijke relaties opbouwt door daarin te investeren, samen te zijn, elkaar te leren kennen, is dat zo met de relatie met de natuur, de meer-dan-menselijke-wereld. Jouw relatie met de natuur is er een die verzorging en bewustzijn nodig heeft om in balans te blijven en de Sit Spot is, naar mijn ervaring, een van de meest effectieve en toegankelijke beoefeningen die dit stimuleert en faciliteert.
Waarom de focus op de Sit Spot, als er meerdere manieren zijn om je verbondenheid met de natuur te vergroten?


Ten eerste, ja, het klopt dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Zo formuleert De University van Derby 5 verschillende ‘Pathways to Nature Connectedness’ (waar we dieper op ingaan tijdens de cursus). Mogelijk heb jij al een manier of manieren waarmee jij je verbondenheid en relatie met de natuur verkent en verdiept. En dat is geweldig. Mijn eigen ervaring, en tevens die van vele mensen voor mij en na mij, is dat in de Sit Spot veel verschillende pathways to nature connectedness samenbrengt. En dat is precies de kracht van de beoefening. Bovendien, een gevoel van verbondenheid met de natuur kan enorm worden versterkt door een en dezelfde plek herhaaldelijk te bezoeken. Op deze manier wordt het 'jouw plekje' en naarmate de seizoenen veranderingen met zich meebrengen, ontstaat er beetje bij beetje een gevoel van verbondenheid en verbinding met de natuur. Er zal altijd iets nieuws te ontdekken zijn. De natuur zal een subtiele intelligentie zijn die spiegelt, inspireert en uitdaagt. Sinds de oprichting van The Forest Bathing Circle heb ik honderden mensen begeleid in het verdiepen van hun relatie met de natuur om op die manier ontspanning, inspiratie en focus te ervaren. Vaak sluit ik bosbad sessies af met de Sit Spot uitnodiging om een laatste moment van terugtrekken en ruimte geven te faciliteren en de ervaring te integreren. Veel mensen zijn sterk gegrepen door deze beoefening, die ik ben gaan zien als een van de basisoefeningen binnen bosbaden en ecotherapie. Menigmaal vertellen deelnemers naderhand dat zij thuis ook een Sit Spot hebben gevonden en de beoefening een enorme verrijking is in hun dagelijks leven. Ook krijg ik steeds vaker de vraag of ik specifiek in de Sit Spot begeleiding kan bieden. Want, wanneer je jouw Sit Spot hebt gevonden, wat doe je er dan precies? En wat gebeurt er nou precies waardoor het zo waardevol en krachtig is? Dit heeft mij gemotiveerd om deze cursus te ontwerpen en jou te begeleiden op jouw Sit Spot reis. Ik geloof dat het uiteindelijk herstellen van onze verbinding met de natuur het meest fundamentele en belangrijke element is als het gaat om volledig gezond, gelukkig en vervuld zijn en leven en er bovendien voor zal zorgen dat we weer beter voor de natuur gaan zorgen.
Staat jouw vraag hier niet tussen?


Neem contact met me op, ik help je graag verder. Ook bel ik graag met je om kennis te maken en je meer te vertellen over de training.
Wat is een Sit Spot?


Een Sit Spot is een plek in de natuur, in de nabijheid van waar je woont, en waar je regelmatig naar terugkeert. Om te zijn en je omgeving te beleven. Het is een plek waar jij je fijn, comfortabel en veilig voelt. Een plek waar je bent en je verbinding maakt met de natuur - het leven om je heen- en via die externe wereld ook dieper contact maakt met jouw interne wereld, met jouw innerlijke natuur. Idealiter is de Sit Spot die je kiest steeds dezelfde plek. Het voordeel van een en dezelfde plek is dat je meer waardering krijgt voor de effecten van tijd en de wisselende seizoenen waarmee je je op dezelfde plek verbindt. Je gaat een intieme relatie opbouwen met die plek. Jouw Sit Spot wordt op die misschien wel echt jouw geheime, magische plek wordt waar niemand iets vanaf weet. De plek waar jij je kunt terugtrekken en opladen. Een Sit Spot is naast een plek ook een beoefening. En wat voor een! Door de Sit Spot te integreren in jouw leven kan je meer rust, balans en focus gaan ervaren in je dagelijks leven. Ook geeft het je de kans om een authentieke en persoonlijke relatie op te bouwen met de aarde, planten, dieren, bomen en lucht en al het andere leven om je heen. Regelmatig op jouw Sit Spot zijn stimuleert jouw opmerkzaamheid en nieuwsgierigheid; cultiveert een dieper bewustzijn van jezelf en anderen te cultiveren; en kweekt een een dieper begrip van de relatie die je hebt met de natuurlijke wereld. Het biedt rust, ontspanning, reflectie, verwondering, inspiratie, focus, energie, creativiteit en een diep gevoel van verbondenheid. De tradities voor de Sit Spot gaan ver terug en worden nog steeds door veel mensen gebruikt. Om de natuur en het leven te observeren en bestuderen, om tot inzichten te komen of om innerlijke kracht of vrede te vinden. Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat een gevoel van verbondenheid ervaren met de natuur en tijd doorbrengen in en met de natuur goed is voor ons welzijn, ons mentale, fysieke, emotionele, spirituele en ecologische welzijn. Het blijkt dat niet zozeer het enkel in de natuur zijn, waarbij de natuur als het ware een decor is, goed is voor je, maar dat die heling en positieve effecten voor jouw welzijn met name hun werk doen wanneer je met de natuur bent en echt de verbinding en interactie met de natuur aangaat. En dat is precies wat we gaan doen tijdens in deze training Mijn Sit Spot Reis.